Miniturbin skal gi 1,8 GWh i året

Miniturbinen ”Turbinator” som er installert ved Gåseflå dam i Vennesla, utnytter minstevannsføringsslippet til å produsere ren, fornybar vannkraft til rundt 90 eneboliger.

Da Agder Energi fikk konsesjon for å bygge et nytt kraftverk på Iveland, kom konsesjonen med et krav om minstevannsføring. Et krav om minstevannsføring betyr at det alltid skal renne en viss mengde vann gjennom vassdraget, blant annet av hensyn til plante- og dyreliv. Dette vannet blir normalt ikke utnyttet fordi vannmengdene er for små.

 

Fra åpningen av miniturbinen. Fra venstre: Tor Åmdal, prosjektleder Agder Energi Vannkraft og Egil Opsahl, daglig leder CleanPower. Foto: Agder Energi/Kjell Inge Søreide

 

 – Vi måtte uansett investere i nye rørløsninger, ombygginger og et målesystem som sikrer minstevannsføringen. Det var da vi fikk ideen til å se om vi kunne kombinere dette arbeidet med å installere en miniturbin samtidig, forklarer prosjektleder Tor Åmdal i Agder Energi Vannkraft AS i en melding fra Agder Energi.

Innovativt

Svaret ble en turbin produsert og utviklet av CleanPower for bruk i småskala produksjon av fornybar kraft. Nå blir den også en del av storskalaproduksjonen på Sørlandet. Beregningene viser at turbinen skal gi en ekstra produksjon på 1,8 GWh årlig, som tilsvarer forbruket til 90 eneboliger.

– Det er alltid en god følelse å sette i drift ny, fornybar kraft, sa Åmdal på den offisielle åpningen av det nye minikraftverket i Vennesla ved Gåseflå dam.

– Miniturbinen bidrar til å redusere de finansielle tapene på veien mot lav- utslippssamfunnet. Teknologien vår ivaretar det viktige samspillet mellom verdiskapning og miljøvern hvor ett av målene må være å sørge for best mulig utnyttelse av ressursene, sa Egil Opsahl, daglig leder i CleanPower.

Dette er et nybrottsarbeid i vannkraftbransjen, og miniturbinen er utviklet av Agder Energi-eide CleanPower. Prosjektet har fått støtte av både Enova og Innovasjon Norge.

 

Publisert: 22. juni 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB

Admin