Sandefjord kommune ble ”Årets inspirasjon”

Sandefjord kommune har fått utmerkelsen ”Årets Inspirasjon 2020” for sin offensive rolle i å fremme bærekraft for hele kommunen. Utmerkelsen ble delt ut av Stiftelsen Miljøfyrtårn på en pressekonferanse torsdag 14. januar.

– Utmerkelsen går til en driftig kommune som har hatt en offensiv rolle i å fremme bærekraft for hele kommunen. Norske kommuner står helt sentralt i det grønne skiftet, både i egen drift og i påvirkning av andre aktører, særlig da næringslivet, sa jurymedlem og daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg, da hun delte ut utmerkelsen.

 På Kodal skole er det lagt sedum-tak for å fordrøye vannmengder. Foto: Ektvedt AS/Klikkbar.no

 

– Sandefjord kommune er en stor inspirasjon for resten av kommune-Norge. Med sine 63 sertifiserte miljøfyrtårnvirksomheter er de godt i gang med å feie for sin egen dør. De går i bresjen med å sette bærekraft på agendaen blant både innbyggere og næringslivet, sa Ytreberg.

Kommunen ligger allerede på en 5. plass på topplisten over kommuner med flest Miljøfyrtårn-sertifikater. Det skyldes en svært godt rigget kommuneadministrasjon, som sammen med en engasjert ordfører, går i bresjen for å sette bærekraft på agendaen og øke miljøfokuset blant både innbyggere og næringsliv.

 

 

 – Med sine 63 sertifiserte miljøfyrtårnvirksomheter er Sandefjord kommune godt i gang med å feie for sin egen dør, sier daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg. Foto: Miljøfyrtårn

 

– Tusen takk for en flott annerkjennelse for det arbeidet vi startet med allerede i 2009. Vi kan ikke vente oss at det private næringslivet skal miljøsertifisere seg og ta en del av jobben, hvis ikke vi gjør det selv. I 2009 vedtok vi at vi skulle sertifisere hele kommunen, og det har nå resultert i at 63 virksomhetsområder er sertifiserte, sa ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord kommune da han mottok utmerkelsen.

 

– Vi brukte vår innkjøpsmakt da vi fikk verdens første hybridferje på fergestrekningen Sandefjord–Strømstad, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord kommune. Foto: Sandefjord kommune

 

– Totalt har vi 185 bedrifter i kommunen som er sertifiserte, og vi synes det er veldig hyggelig å være på femteplass blant alle kommunene med Miljøfyrtårnsertifikater. Det er bare kommuner som er større enn oss, som er foran nå, sa Gleditsch.

– Vi brukte vår innkjøpsmakt da vi fikk verdens første hybridferje på fergestrekningen Sandefjord–Strømstad. Det var en flott innovasjon som bidro til å skape nye grønne arbeidsplasser i Norge, sa Gleditsch. – I tillegg fikk vi landstrøm, som har bidratt til reduserte CO2-utslipp.

Andre tiltak Gleditsch nevnte, var utfasing av oljefyrer, mindre trafikk, og nye offentlige bygg som er mer miljøvennlige. – Ikke minst har vi begynt å bruke mer massivtre, som også er bra i forhold til CO2-avtrykket. Vi bruker sedum-tak som drøyer vannet, og vi er også i gang med å bruke solceller, sa han.

– Fra 2009 til 2018 har vi redusert utslippene våre med 18 prosent, så vi er på rett vei når det gjelder å nå en reduksjon på 50 prosent innen 2030, sa Gleditsch.

 

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 3/2021. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

   

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB