Energieffektivisering

Drifter Kjetil Goddokken finner en rennende sisterne som blir meldt inn som avvik. Foto: Andrea Nøttveit Drifter Kjetil Goddokken finner en rennende sisterne som blir meldt inn som avvik. Foto: Andrea Nøttveit

Fang energityven: – Potensielt store summer å spare med enkle tiltak

I år har kampanjen «Fang energityven» tiårsjubileum i Norge. Ivrige driftere fant store mengder energityver i kveldsstengte bygg.

– Vi finner noe hvert år, og det er mye av de samme tingene som går igjen. Noen avvik melder vi inn i avvikssystemet og vi lager en nyhetssak hvert år til intranettet, sier miljøkoordinator for Ahus, Trine Christoffersen Helgerud i en melding fra Grønn Byggallianse.

Siden 2017 har Ahus vært med på kampanjen " Fang energityven", ett ledd i det å jobbe systematisk for å registrere og forbedre energiforbruket i byggene. I tillegg vil de gjøre driftere mer synlig for de som bruker byggene hver dag.

 

 Drifter Kjetil Goddokken på Ahus avdelingen Åråsen har med seg seniorrådgiver Øyvind Sandstad på årets Fang energityven. Foto: Andrea Nøttveit

 –  Selv om det stadig er nye energityver å ta tak i, lønner det seg helt klart med en slik systematisk innsats. Dette bygget som vi har gått igjennom denne gangen ser vi ligger på 5 % lavere strømforbruk enn i fjor. Allikevel fant vi ut at det er enda mer og hente, sier Helgerud.

Strøm og vann

De fleste bygg er i full drift i rundt 30-40% av tiden, noe som betyr at potensielle energityver nattestid kan ha stor effekt på både økonomi og miljø.

Drifterne sjekker blant annet:

  • Er alt slått av  som skal være av?
  • Skal set-punktene endres på morgen- eller kveldstid?
  • Er vannforbruket slik det skal være?     

I år har over 600.000 kvadratmeter bygg blitt registrert i "Fang energityven". Kampanjen finner sted i oktober og har blitt arrangert årlig siden 2012, da den ble hentet fra danske Steen & Strøm.

 

Rådgiver i Grønn Byggallianse, Kjell Petter Småge, presenterer funnene fra årets Fang energityven! under Årets grønne driftskonferanse. Foto: Anne Solgaard

 Mye å spare ved høye strømpriser

I år har ivrige driftere brukt kveldstimer på å registrere strømforbruk på arbeidsplassen sin og funnet nesten 2 500 000 kWh overflødig strøm. Det tilsvarer 4,16 kWh/m2, en liten nedgang fra fjorårets 4,45 kWh/m2. 

– Det gledelige er at vi finner mindre og mindre. Er vi bedre og bedre? spør Kjell Petter Småge i Grønn Byggallianse, som vil ha med seg enda flere på neste års kampanje.

Dette betyr at Grønn Byggallianse sine medlemmer med rundt 50 millioner m2 har potensiale for å spare 208 GWh. Om vi legger den første av flere rekordhøye strømpriser på 1,43 kroner kilowattimen til grunn, kan denne overflødige strømbruken potensielt koste oppunder 300 millioner kroner, ekskludert nettleie.

– Penger spart er som kjent penger tjent, så her er det potensielt store summer å spare med enkle tiltak, sier Småge.

    

Relaterte saker

FORETAK

Tekniske Nyheter AS
Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

41 64 45 27
post@tekniskenyheter.no

ANSVARLIG REDAKTØR

FACEBOOK OG RSS

Tekniske Nyheter logo

Tekniske Nyheter AS
Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

41 64 45 27
post@tekniskenyheter.no

ANSVARLIG REDAKTØR
Stig Granås

41 35 15 70
stig@tekniskenyheter.no