Solenergi

– Det er en seier at avgiftene som har skygget for denne muligheten til å utnytte sola blir foreslått fjernet, sier Bård Folke Fredriksen, adm. direktør i NBBL. Foto: Nadia Frantsen/Unsplash – Det er en seier at avgiftene som har skygget for denne muligheten til å utnytte sola blir foreslått fjernet, sier Bård Folke Fredriksen, adm. direktør i NBBL. Foto: Nadia Frantsen/Unsplash

Borettslag slipper avgift på egenprodusert solstrøm

Borettslag og sameier har måttet betale elavgift og nettleie på egen strøm som de produserer fra solcelleanlegget på taket. I Revidert nasjonalbudsjett (RNB) foreslår regjeringen avgiftsfritak for borettslag og sameier, slik at de nå får samme regler som småhus og næringsbygg har hatt hele tiden.

Dette melder NBBL.

– Dette er en seier for mer ren solstrøm, og for landets borettslag og sameier som NBBL har jobbet med lenge. Når regjeringen fjerner elavgiften og nettleien for egenprodusert solenergi øker lønnsomheten for slike tiltak folk selv finansierer med 55 øre/kWh. Det er betydelig. At det produseres mer konfliktfri solstrøm er bra for natur, klima og for folks lommebok, sier adm.dir. Bård Folke Fredriksen i NBBL.

– Det er en seier at avgiftene som har skygget for denne muligheten til å utnytte sola blir foreslått fjernet, sier Bård Folke Fredriksen, adm. direktør i NBBL. Foto: Nadia Frantsen/Unsplash

 

Avgiftene som skygger for sola

Mange av takene til landets 900 000 boliger i borettslag og sameier egner seg for solstrømproduksjon. Likevel har solceller på borettslag og sameier til nå vært lite benyttet. Med dagens forslag i RNB ser det ut til at betydelige hindre er borte.

– Det er en seier at avgiftene som har skygget for denne muligheten til å utnytte sola blir foreslått fjernet. Regjeringen bør i detaljutformingen se om fritaket også kan gjelde for flere hus i et og samme boligselskap der det produseres og brukes strøm sammen. Slik blir det enda flere solceller landet rundt, sier Fredriksen.

Så gjenstår det å se detaljene i forslaget som fremmes. Endringen av fritaket for solkraft i elavgiften for å tilrettelegge for en utvidet plusskundeordning for boligselskap, vil sendes på høring så snart som mulig.

Potensial på 1,3 TWh

Ifølge NRK har NBBL har beregnet at norske boligbyggelag og sameier har tak tilsvarende 1 800 fotballbaner. Dette gir i teorien en potensial på mellom 0,9 og 1,3 TWh per år; nok til å lade 520 000 til 725 000 elbiler i året.

Fredriksen tror regjeringens forslag vil gjøre at solcelleanlegg vil lønne seg for mange borettslag. – To betydelige hindre ser ut til å bli borte. Solceller på borettslag og sameier har til nå vært lite benyttet. Avgiftsfritakene gir en motivasjon til å oppgradere til grønne bygg, sier han.

 

FORETAK

Tekniske Nyheter AS
Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

41 64 45 27
post@tekniskenyheter.no

ANSVARLIG REDAKTØR

FACEBOOK OG RSS

Tekniske Nyheter logo

Tekniske Nyheter AS
Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

41 64 45 27
post@tekniskenyheter.no

ANSVARLIG REDAKTØR
Stig Granås

41 35 15 70
stig@tekniskenyheter.no