Solenergi

Heidi Theresa Ose fra Akershus Energi og Martin F. Vatne fra Østfold Energi. Foto: Akershus Energi<br /><br /> Heidi Theresa Ose fra Akershus Energi og Martin F. Vatne fra Østfold Energi. Foto: Akershus Energi<br /><br />

Skal bli ledende på utleie av solcelleanlegg på store tak

Akershus Energi og Østfold Energi skal gjøre det enklere for byggeiere å få kortreist solstrøm fra eget tak. Nå går de sammen som eiere i nysatsingen Soleie.

Fra før har de to energiselskapene gått sammen om å investere i solkraft- selskapet Solgrid, som allerede er i gang med større kratverksutbygginger i Sverige, meldes det i en pressemelding.

Nå tar de steget videre med Soleie, som skal tilby finansiering og leie av større solcelleanlegg til private og offentlige virksomheter med større bygg. – Gjennom Soleie får kunden egenprodusert grønn strøm, uten å måtte ta store investeringer, sier Heidi Theresa Ose, direktør i Akershus Energi Sol.

Heidi Theresa Ose fra Akershus Energi og Martin F. Vatne fra Østfold Energi. Foto: Akershus Energi

Høye ambisjoner

Akershus Energi etablerte Soleie AS i 2020 og nå kommer Østfold Energi inn som partner i selskapet. De to fornybarprodusentene vil eie 50 prosent av selskapet hver. – Det er et stort behov for å produsere mer fornybar energi i Viken. Både Akershus Energi og Østfold Energi jobber allerede med å finne gode løsninger for utbygging av solkraft i vår region. Vi er veldig fornøyde med å få inn Østfold Energi som partner i den videre utviklingen av Soleie, sier Ose.

Kortreist fornybar strøm

Soleie vil gjøre det enklere for byggeiere og leietakere å få tilgang til solstrøm fra eget tak. Selskapet vil finansiere, bygge, drifte og vedlikeholde anleggene. Kunden får et ferdig solcelleanlegg på sitt tak, tilpasset sine behov.  

– Langsiktige avtaler gjør at strøm- prisen blir forutsigbar, samtidig som kunden får kortreist og fornybar strøm. Soleie vil eie og drifte anlegget, og kunden slipper å bruke ressurser på å følge opp prosjektet, sier Martin Vatne, direktør for strategi og forretningsutvikling i Østfold Energi. 

Sammen med Ose går han inn som styremedlem i Soleie, som vil ha hovedkontor i solmiljøet i Lillestrøm og avdelingskontor i Sarpsborg. Ambisjonen er at Soleie skal være ledende innen leieløsninger og være den foretrukne partneren for både det offentlige og private byggeiere når de ønsker å etablere solcelleanlegg på taket. 

Viktig bidrag for økt produksjon i Viken

Vatne mener at Soleie vil være et viktig virkemiddel for å øke produksjonen av fornybar energi i Viken.  – Energiforbruket i regionen vår vil eskalere i årene framover i takt med den storstilte elektrifiseringen vi står foran. For å nå klimamålene mot 2030 må flere sektorer bort fra fossil og over på elektrisitet, og det vil være behov å produsere mer fornybar energi for å møte dette behovet. Vi mener solkraft har en viktig rolle i framtidens energimiks, sier han.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 16/2021. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

FORETAK

Tekniske Nyheter AS
Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

41 64 45 27
post@tekniskenyheter.no

ANSVARLIG REDAKTØR

FACEBOOK OG RSS

Tekniske Nyheter logo

Tekniske Nyheter AS
Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

41 64 45 27
post@tekniskenyheter.no

ANSVARLIG REDAKTØR
Stig Granås

41 35 15 70
stig@tekniskenyheter.no