– Milliarder av helsekroner å spare ved å forsere utskiftning av gamle vedovner

– Det skrives ofte om at vedovner skal ha like negativ påvirkning på luftkvaliteten som biltrafikk. Men, den sisten tiden har det kommet stadig flere rapporter og det har blitt mer fokus på et poeng vi har forsøkt å statuere lenge. Nemlig at utskiftning av ikke rentbrennende-ildsteder med rentbrennende ildsteder vil redusere utslippene nasjonalt betraktelig.

Dette skriver Norsk Varme i sitt siste nyhetsbrev.

I 2017 kom først Miljødirektoratet på banen med en rapport, og nå sist SINTEF. I en rapport Norsk Energi har laget sammen med forskere fra SINTEF på vegne av Miljødirektoratet pekes det på at det kan være milliarder av helsekroner å spare ved å forsere utskiftning av gamle vedovner og innføre andre tiltak. Herunder bedre fyringsteknikk, ettersyn og vedlikehold av nyere ovner samt bedret regulering av trekk med røykgassvifte.

– Vi vet at omtrent halvparten av alle norske ildsteder ikke er rentbrennende. Og at det vil ta tid å få skiftet ut disse. Panteordninger kan få fortgang i denne prosessen, skriver Norsk Varme. 

– Nøytrale forskningsrapporter er foretrukket blant beslutningstagere, og vi håper derfor at forskningen som gjøres kan bidra til at enda flere kommuner innfører panteordninger som kan få fortgang i utskiftningen av de mange ikke rentbrennende-ildstedene. Og at forbrukerne blir klar over hvilke tiltak de selv kan gjennomføre for å senke sine utslipp knyttet til vedfyring, skriver Norsk Varme i  nyhetsbrevet.

Publsiert: 22. juni 2017

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB

Admin