Utvikler en helt ny type solfanger

Selskapet Heliac i Hørsholm i Danmark har i flere år utviklet en ny type solfanger. Nå er tiden kommet til at et fullskalaanlegg skal bygges ved E.Ons fjernvarmeverk Lendemarke på Møn.

Solfangeren er danskutviklet og komponentene overveiende danskproduserte, melder energy-supply.dk.

Heliacs solfanger virker som et stort brennglass. Solfangerens linse består av en fokuserende plastfolie som klebes på en glassplate. Solens stråler fokuseres gjennom glasset ned på en varmeveksler, som er plassert to meter bak glasset, hvor det også er et rør med en varmebærende veske.

– Det er helt utrolig enkelt og minner om de parabolske speil som brukes noen steder, sier Henrik Pranov fra Heliac. Selv om det hele virker veldig enkelt, så ligger det et større utviklingsarbeid bak, især folien som har en helt spesiell opprinnelse.

– Vi har utviklet folien sammen med Danapak Flexibles i Slagelse. Den er faktisk en utløper av en yoghurt-avvisende folie, og med en bevilling fra Innovationsfonden lyktes det oss å bevise at folien også kunne brukes som solkonsentrator, sier Henrik Pranov ifølge energy-supply.dk.

 

Publisert: 5. juli 2017

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB

Admin