2 MW fliskjel skal varme bygg i Åsnes kommune

Åsnes Fjernvarme på Flisa ble offisielt åpnet 10. februar. Det var Ørjan Bue, ordfører i Åsnes kommune, som klippet snoren.

– Dette ble veldig bra. Fjernvarmeanlegget betyr veldig mye for Flisa. Det har vært en sann glede å samarbeide med Eidsiva Bioenergi om utbyggingen. Vi har et fenomenalt godt samarbeid, sier Ørjan Bue til avisen Glåmdalen.

Åsnes Fjernvarme er et topp moderne fjernvarmeanlegg som produserer fornybar energi av flis fra lokal og regional skog. Reserve- og spisslastkjelene, som bare brukes på de kaldeste dagene, fyres med bioolje. I tillegg er det mulig å fyre med elektrisk kraft, melder Eidsiva Bioenergi i en pressemelding.

 

Anlegget til Åsnes Fjernvarme. Foto: Eidsiva Energi

– Fliskjelen i anlegget har en effekt på 2 MW. De to biooljekjelene til spiss og reservelast, har hver en effekt på 2,5 MW, og elkjelen har en effekt på 450 kW, sier daglig leder Lars Kleppe i Åsnes Fjernvarme til Tekniske Nyheter.

– Flisa som skal brukes i anlegget er tørr/halvtørr, homogen flis, det vil si skogsflis og eller biprodukter fra lokal og regional skogsindustri. Flisas fuktighet vil for det meste ligge innfor 20 til 35 prosent, sier Kleppe. – Forbruket av flis vil ligge på cirka 10 000 lm3 per år.

Flisa leveres av Vermundsjøen Bioenergi AS. Det vil bli levert cirka fem billass hver uke.

Driftsoperatørene kan overvåke anlegget på Flisa fra driftssentralen til Kongsvinger Bioenergi AS i Kongsvinger. I oppstarten blir anlegget besøkt minimum en gang per døgn for å sjekke at alt er som det skal.

Cirka 70 kubikkmeter flis brukes i fyrkjelen hvert døgn. Det er tilstrekkelig for å holde de 20 kundene til Åsnes Fjervarme varme helt ned i 15 kuldegrader. På dager som er kaldere enn det, blir oljefyren som går på bioolje satt inn. – Vi bruker et biprodukt fra produksjonen av omega3-olje som tidligere ble kastet, sier driftsoperatør Erik Helgesen til avisen Glåmdalen.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 8/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB