400 kilowatts flisanlegg åpnet i Tønsberg

Både barne- og ungdomsskolen på Ringshaug i Tønsberg kommune blir nå varmet opp med varme fra et flisanlegg. Anlegget har vært i prøvedrift siden mai og ble offisielt åpnet i begynnelsen av oktober.

Kommunens vedtatte klima- og energiplan tilsier utfasing av alle oljekjeler, og i tråd med dette ble det i 2012 avholdt en åpen anbudskonkurranse, som Norsk Bioenergi vant.

– En miljøvennlig løsning har vært en viktig forutsetning for Tønsberg kommune. Sammen med leveringssikkerhet var dette vektlagt i vurderingen av hvilke leverandører som skal benyttes. Flisen, som er hovedbrenselskilden i vårt anlegg, hentes fra lokale skogsområder, sier Jan Topstad i Norsk Bioenergi AS.

 

 

Her blir det tippet flis i flissiloen ved Ringshaug skole. Flissiloen er på cirka 120 m3. Foto: Tønsberg kommune/Jan Petter Bergan

Norsk Bioenergi AS har etablert energisentralen med tilhørende infrastruktur. Investeringen er på i overkant av 6 millioner kroner. – Vi selger gjennom avtalen, miljøvennlig varme til skolene, på lik linje med om disse skulle ha vært knyttet opp mot et fjernvarmeanlegg. Avtalen gjelder for 20 år, sier Topstad.

– Anlegget består av en fliskjel på 400 KW som er levert av Tangen Automasjon. Den erstatter en elkjel på 300 KW og en oljekjel på 400 KW, sier Topstad. – Som spisslast i anlegget benyttes olje og elektrisitet.

– 90 prosent av varmeproduksjonen i anlegget vil komme fra flis, sier Topstad. – Anlegget skal takle grot med en fuktighet på rundt 50 prosent.

Flissiloen er på 120 m2, og anlegget vil ha behov for cirka 1 200 m3 med flis i løpet av året.

– Anlegget bidrar til en reduksjon i CO2-utslippene på mer enn 220 tonn per år, sier Topstad.

 

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB