Bioenergianlegg åpnet i Voss kommune

Den 18. desember 2013 åpnet fylkesordfører Mona Hellesnes og ordfører Hans Erik Ringkjøb biobrenselsanlegg på både Framnes og i Myrkdalen i Voss kommune.

Det er Hordaland Bioenergi som har bygd anleggene som blant annet skal forsyne Vossestrand Omsorgstun og Myrkdalen hotell med varme fra skogsflis, melder Voss kommune.

 

Bildet viser anlegget i snøsikre Myrkdalen. Foto: Hordaland Bioenergi

 

Hotellet i Myrkdalen får varme og varmt vann fra flisfyringsanlegget til Hordaland Bioenergi, som ligger i nærheten av hotellet. Også Myrkdalstova og de planlagte byggene Bygarden 1 og 2 skal få varme fra flisfyren.

– Dette er med på å rendyrke miljøprofilen til Myrkdalen Fjelllandsby. Vi bruker nesten ikke kjemikalier og nesten ikke strøm, sier eiendomsdirektør Nils Akselberg til avisa-hordaland.no.

Fra før har fjelllandsbyen et svært moderne kloakkrenseanlegg, og nå varmer flis fra hogstavfall opp hotellet på 7 500 kvadratmeter og Myrkdalsstova på 1200 kvadratmeter.

Store investeringer

Så langt har Hordaland Bioenergi to sentraler i drift, en på Framnes og en i Myrkdalen. Sentralen på Framnes er bygd opp igjen der sentralen til Voss Bioenergi ble bygd. Her er det investert seks millioner kroner. Sentralen i Myrkdalen er helt ny, og koster cirka ti millioner kroner, i følge avisa-hordaland.no.

– Dette er kjekt, og starten på noe nytt. Vi har håp om flere anlegg i årene som kommer, blant annet skal det bygges videregående skoler på Voss. Vi har også vurderinger på Voss sentrum og større installasjoner der, sier styreleder i Hordaland bioenergi, Rune Nesheim til avisa-hordaland.no.

– Begge anleggene har en installert effekt på 500 kW og har olje som backup/spisslast. Anlegget i Myrkdalen skal innen 2017 levere 1,8 GWh, mens anlegget på Framnes er planlagt for å levere cirka 0,9 GWh når området er ferdig utbygd, sier daglig leder Katharina Månum hos Hordaland Bioenergi AS til Tekniske Nyheter.

Hordaland Bioenergi er eid av Voss Energi og Indre Hordaland Miljøverk.

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB