Borregaards nye biogassanlegg er åpnet

Det nye biogassanlegg til Borregaard i Sarpsborg, Miljøfabrikken, ble offisielt åpnet torsdag 13. februar. Anlegget reduserer CO2-utslippene fra kjemikalieproduksjonen med hele 8 000 tonn.

Det nye anlegget utnytter organisk materiale i avløpsvann til å produsere biogass. Biogassen utnyttes til å produsere varme som trengs til spraytørking av lignin – en substans som hentes ut av treverk og blant annet brukes til å lage smakstilsetningen vanilin (vaniljesmak). Spraytørkingen er en energikrevende prosess hvor tungolje og propan tidligere har blitt brukt som energikilde. Når fabrikken nå i stedet kan benytte seg av den store biogassproduksjonen, kuttes CO2-utslippene med 8 000 tonn. I tillegg går mindre organisk avfall ut i Glomma, melder Enova.

Administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørli og administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

– Norge trenger flere slike bedrifter som satser på teknologiutvikling til beste for bedriften og miljøet, sa Enova-direktør Nils Kristian Nakstad da han torsdag foretok den offisielle åpningen av biogassanlegget.

– Borregaard utnytter altså avfall som ellers hadde gått rett i elva til å produsere mer effektivt. Samtidig reduseres de norske klimautslippene. Dermed gir prosjektet både en gevinst for Borregaard og Norge. Dette er et kjempeeksempel på hva vi kan oppnå gjennom godt samarbeid, sier Enova-sjefen.

Nakstad håper prosjektet vil inspirere Borregaard til å gå i gang med nye energi- og klimaprosjekter. Vi har samarbeidet med Borregaard helt siden 2002, og de har gjennomført en rekke gode tiltak. – Vi både håper og tror de vil fortsette med dette. De er en solid samarbeidspartner og prosjektutvikler med gjennomføringskraft, som til fulle demonstrerer at det også i industrien gjøres en stor jobb med få ned klimautslippene. I Norge har Borregaard muligheten til å bli en spydspiss i dette arbeidet, og vi ønsker svært gjerne å utvikle nye prosjekter sammen med dem, sier han.

Enova har bidratt med 30 millioner kroner i investeringsstøtte til anlegget. Anlegget vil produsere biogass tilsvarende 37 GWh i året, og fra 2015 vil produksjonen øke til 46 GWh. Det gjør Miljøfabrikken til en av Norges største biogassprodusenter.

 FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB