– Flisanlegget gir en verdiskapning på 850 000 kroner per år

– Jeg mener den verdiskapningen et bioenergianlegg gir i lokalmiljøet, er for lite kommunisert. Det blir ikke sett på helheten, det er bare snakk om øre per kilowattime.

Dette sier Hallvard Helland, daglig leder i Lom Biovarme til Tekniske Nyheter. Lom Biovarme leverer cirka 2 GWh varme til bygg i Lom kommune. Flisanlegget består av to fliskjeler på 500 kW, og flisforbruket er på cirka 3 000 m3 per år.

– Erfaringene med å bruke lokale firma på timepris er at det blir minimalt med ventetid, da de avtalte seg imellom og med oss når det passet å komme, sier daglig leder i Lom Biovarme Hallvard Helland. Foto: ETA Norge

 

I driftsfasen av anlegget, sier Helland at anlegget vil bidra med cirka 850 000 kroner per år i verdiskapning lokalt. – Da regner jeg med arbeidskraft, fliskjøp og rente til den lokale sparebanken, sier Helland, som mener dette er et nøkternt anslag.

– Erfaringene med å bruke lokale firma på timepris, er at det blir minimalt med ventetid, da de avtalte seg imellom og med oss når det passet å komme. Dette førte til mindre administrasjon og at vi kom godt under budsjettet i utbyggingen, sier Helland.

Lom Bioenergi kjøper flis levert i silo. Denne flisen blir transportert cirka 2 mil istedenfor at massevirket blir levert på terminal og fraktet til en annen kant av landet. – Det gir en stor klimagevinst å bruke en fornybar ressurs som man foredler og bruker lokalt, sier Helland.

– Sjåk Trelast som vi kjøper av, har en større verdiskapning på produktet. Istedenfor å selge massevirke, så foredler de lokalt og selger det, og sparer sikkert 40 vogntog i året med massevirke som ikke blir transportert langs veien, sier Helland.

Investerte 4,5 millioner lokalt i anleggsfasen

Lom Biovarme investerte cirka 11 millioner kroner pluss moms i byggefasen. –  Vi la vekt på å bruke lokale leverandører der vi kunne. Vi mente det var viktig for leveransesikkerheten i driftsfasen, å ha personer i nærheten som kjenner anlegget, sier Helland.

– Det vil si at både elektriker, rørlegger og sveiser kjenner anlegget og bor i nærområdet. Vi la ikke jobben ut på anbud, men brukte lokale folk. Vi investerte cirka 4, 5 millioner kroner som ble fakturert lokalt, sier Helland.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 33/2016. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB