Fossil fyringsolje skiftet ut med bioolje

 Agder Energi Varmes anlegg i Vesterveien i Kristiansand har nylig skiftet ut fyringsoljen med bioolje.

–  Anlegget i Vesterveien har gått fra å ha nesten fossilfri produksjon til å ha helt fossilfri produksjon, forteller en fornøyd driftssjef Svein Rypestøl i AE Varme til ae.no.

I ett år har det pågått ombyggingsarbeid i anlegget ved Vesterveien. Fyringsoljen er nå byttet ut med bærekraftig bioolje. AE Varmes sentraler, Vesterveien, Langemyr og Gimle, forsyner cirka 400 leiligheter og rundt 170 næringsbygg med varme. I tillegg har AE Varme sentraler med egne rørnett i Sørlandsparken, Grimstad og Arendal.

Parallelle systemer

– Vi har vært rundt og kikket på flere fjernvarmesentraler som har tatt biooljen i bruk. Forhåpentlig har vi lært av deres feil og gjort noe smartere her, sier driftstekniker Oddbjørn Hansson, i det han viser frem anlegget.

 

Oddbjørn Hansson, driftstekniker i AE Varme, ser til at alt går riktig for seg når anlegget legges om til å bruke bioolje. Foto: Jon Anders Skau/Agder Energi

 

Noe av utfordringen med bioolje er at den krever mer tilrettelegging enn normal fyringsolje. Løsningen for anlegget i Vesterveien ble å bygge et parallelt system med bioolje.

– Det positive med den løsningen er at vi fortsatt har mulighet til å benytte fyringsolje i beredskapssituasjoner. Tilgangen på bioolje ved uforutsette kriser er ikke god nok. Vi må derfor beholde tankene med fyringsolje for å kunne levere varme i krisesituasjoner, forklarer Hansson.

Anlegget bruker spillvarme fra Glencore Nikkelverk og Returkraft som grunnlast til oppvarmingen av vannet som går ut til kundene. Oljekjelen, som inntil tirsdag var fyrt med fyringsolje, fungerer som spisslast i kalde perioder og fossilfri grunnlast ved utfall av spillvarme.

– Erfaringsmessig bruker vi bare kjelene mellom tre og fire uker i året, forteller driftstekniker Oddbjørn Hansson. Til det har de gjort en avtale om å få levert 200 tonn bærekraftig bioolje i året.

Etterspør ”grønn varme”

– Helt fossilfri fjernvarme er en stadig mer etterspurt, sier driftssjef Rypestøl. – Det handler om å ligge i forkant for å kunne tilby kundene det de vil ha, og det er fossilfri varme, forteller Rypestøl. Samtidig er også våre politikere opptatt av at fjernvarmen skal bli fossilfri, noe vi imøtekommer ved dette tiltaket.

 

Fra Agder Energis fjernvarmesentral i Vesterveien i Kristiansand. Foto: Jon Anders Skau/Agder Energi

 

På sikt blir det naturlig å tenke at samtlige av anleggene skal bli helt fossilfrie. – Det er selvsagt det vi jobber mot. Dette blir en form for pilot, der vi tester hvordan biooljen fungerer, sier Rypestøl. Kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme roser Agder Energi Varme for å fjerne seg helt fra fossilenergien.

– Fossilbruken i fjernvarmen i Norge er forsvinnende liten, men det betyr ikke at bransjen kan hvile på laurbærene. Det er strålende at Agder Energi Varme kommer varslet regulering på dette området i forkjøpet, sier Mellvang-Berg til fjernvarme.no.

 

Publisert: 29.9. 2016

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB