Fossilfri med biofyringsolje

Tine Meieriet Brumunddal har gått helt over på fornybar energi. Tirsdag 13. oktober ble det skrevet historie ved meieriet. Da ble det første ordinære lasset med biofyringsolje fra Eco-1 Bioenergi AS levert. 

– Eco-1 arbeider for å fase ut fossil fyringsolje liter for liter, og det tiltaket Tine SA nå gjør i Brumunddal er meget viktig for Samvirket og norsk matproduksjon, sier daglig leder i Eco-1, Geir H. Ingeborgrud, i en pressemelding.

Det første lasset med biofyringsolje blir her levert til Tine Meieriet Brumunddal. Foto: Tine

Det er biofyringsoljen BFO#1 som erstatter fossil fyringsolje i Brumunddal. Den har lang holdbarhet og tåler norske temperaturforhold vinterstid. Den tilfører ingen ny CO2 til atmosfæren, og reduserer lokale utslipp av giftige forbindelser. BFO#1 er sertifisert på bærekraft og kommer derfor ikke i konflikt med blant annet matproduksjon eller fôrproduksjon, ifølge Eco-1.

Samarbeidet mellom Tine og Eco-1 har pågått siden Eco-1 inngikk en rammeavtale med selskapet om levering av biofyringsolje i sommer. Anlegget i Brumunddal er det første av de store anleggene til Tine der fossil fyringsolje er en del av varmeproduksjonen som skal fases over til biofyringsolje.

– Dette tiltaket er et ledd i å fase ut fossil fyringsolje på alle våre anlegg, sier leder for samfunnsansvar i Tine, Bjørn Malm. Vi skal ut av fossil fyringsolje innen 2020. Tine Meieriet Brumunddal behandler årlig 80 millioner liter melk og er dermed blant de aller største meieriene i Tine.

Fra 2012 har meieriet dekket en stor del av sitt energibehov fra fjernvarme basert på trevirke, levert fra nabobedriften Moelven Bioenergi AS. Tross sitt store innslag av fjernvarme, har meieriet benyttet fyringsolje, men nå blir det altså slutt på det også.

1 000 tonn mindre CO2

Overgangen til fjernvarme i 2012 reduserte CO2-utslippene med cirka 4 000 tonn i året. Overgangen til biofyringsolje bidrar med ytterligere 1 000 tonn i reduksjon, slik at meieriet samlet sett bidrar med 5 000 tonn reduserte CO2-utslipp i året, ifølge Tine.

Den nye biofyringsoljen er produsert av biolje fra planter, animalske kilder og resirkulert frityrolje. Alle råvarene er sertifiserte på sporbarhet og klimanytte.

  – Biofyringsolje har sammen med fornybar diesel potensial til å løse rundt 80 prosent av landbrukets CO2-utslipp, sier daglig leder Geir Ingeborgrud i Eco-1 AS. Her avbildet under VVS-dagene 2014. Foto: Tekniske Nyheter

– Biofyringsolje har sammen med fornybar diesel potensial til å løse rundt 80 prosent av landbrukets CO2-utslipp, sier daglig leder Geir Ingeborgrud i Eco-1 AS. Her avbildet under VVS-dagene 2014. Foto: Tekniske Nyheter

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 33/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB