Måler fuktigheten i flis på cirka ett minutt

Prediktor Instruments mottok årets Bioenergy Innovation Award under FME CenBios sluttkonferanse på Ås 13.-14. mars 2017.

De fikk prisen for en av sine nyeste innovasjoner; måleinstrumentet Spektron Biomass som måler fuktighet i treflis på en rask, effektiv og nøyaktig måte ved hjelp av nærinfrarød spektroskopi (NIR), melder Sintef.

I begrunnelsen sier juryen blant annet at langsiktig og målrettet arbeid har resultert i et instrument for hurtig og nøyaktig måling av fuktighet i biobrensel. Dermed kan den tradisjonelle målemetoden som tar 48 timer, erstattes med en prosedyre som tar et par minutter. Dette er en teknologi som gjør at man kan sette kvalitetskrav, og den vil bidra til profesjonalisering av bioenergibransjen.

Den tradisjonelle metoden for måling av fuktighet i treflis består i å tørke en bøtte med flis i to døgn og deretter veie hvor mye lettere den er blitt.

På den måten bestemmes det hvor mye fuktighet det opprinnelig var i flisa. Graden av fuktighet er en av nøkkelparameterne for å fastsette verdien mellom selger og kjøper samt varmeeffekten som kan forventes fra biomassen.


Spektron Biomass bruker såkalt nærinfrarød spektroskopi som i løpet av noen sekunder måler fuktighet. Foto: Prediktor

 

– Men med vår teknologi kan du få svaret i løpet av cirka ett minutt. Nøyaktig måletid avhenger av manuell håndtering underveis i målesekvensen og kan gjøres på 1-1,5 minutter. Problemet med den gamle metoden har også vært at fuktigheten i et lass med flis kan være veldig ujevnt fordelt. Derfor kan det være nødvendig å ta mange prøver, sier leder av instrumentavdelingen ved Prediktor, Mari-Ann Akerjord til Fredriksstad Blad.

Instrumentet Spektron Biomass bruker såkalt nærinfrarød spektroskopi som i løpet av noen sekunder måler fuktighet.

 

Bioenergy Innovation Award 2017 ble tildelt Prediktor Instrument AS under CenBios sluttkonferanse 13. mars 2017. Fra venstre: Per-Olav Rusås, Mari-Ann Akerjord, Bård Hansen (alle fra Prediktor Instruments) og rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit. Foto: Håkon Sparre

 

– Vi har jobbet med nærinfrarød teknologi fra oppstarten. I 2011 begynte vi å jobbe med fuktighet i treflis. Foranledningen var at vi ble forespurt av Hafslund Varme som ønsket en effektiv måte å måle fuktigheten i treflis på, sier Akerjord til Fredriksstad Blad.

Det er flere bransjer som benytter fuktighetsmåling av flis, blant annet biovarmeanlegg som brenner flis for generering av elektrisk energi eller varme gjennom for eksempel fjernvarmeanlegg.

  

Publisert 12. mai 2017

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB