Mobilt flisanlegg varmet opp gressmatten på Åråsen

Et helt nytt mobilt nærvarmeanlegg har varmet opp gressmatten på Åråsen med flis. Anlegget ble levert i mars i år. Oppvarmingsmetoden vil gi en besparelse på cirka 200 000 kroner per år.

Det er Jakhelln Bioenergi AS som leverer varmen til fotballbanen og drifter anlegget. Bioland AS har levert anlegget til Jakhelln Bioenergi. – Det unike med dette anlegget er at fliscontaineren og containeren med flisanlegget er montert på en krokramme. Det er bare å kjøre inntil med en lastebil og kroke på, og dra den opp på bilen, sier Nicolai Jakhelln i Jakhelln Bioenergi AS til EnergiRapporten.

 mars i år ble gressmatten på Åråsen stadion tint av et mobilt flisanlegg. Foto: Bioland AS

I mars i år ble gressmatten på Åråsen stadion tint av et mobilt flisanlegg. Foto: Bioland AS

 

– I de siste årene har fotballsesongen begynt tidlig i Norge. Det betyr at de banene som ikke har kunstgress må tines opp. Det er det denne mobile sentralen blir brukt til, sier Jakhelln.

Det at anlegget er mobilt gjør at det kan brukes flere steder. Anlegget på Åråsen er nettopp hentet og plassert ved et annet flisanlegg som Jakhelln Bioenergi eier. – Det er et permanent anlegg som leverer varme til et gårdsbruk, flere boliger og industribygg, sier Jakhelln. – Der trenger vi å supplere varme i en periode i august og september. Da seriekobler vi de to sentralene.

Kommer det et tidlig snøfall og kulde, så er vi på plass på Åråsen igjen. – Da er det bare å løfte containeren opp på lasteplanet og kjøre bort og koble på, sier Jakhelln.
I en periode midt på vinteren kan det mobile anlegget levere byggvarme, før det i begynnelsen av februar er på plass på Åråsen igjen.

Sparer 200 000 årlig

LSK-leder Owe Halvorsen forteller til Romerikes Blad at den nye oppvarmingsmetoden vil gi en innsparing på rundt 200 000 kroner årlig. – Vi ser også at dette er svært miljøgunstig. Alle fotballklubbene har en utfordring med å holde banen fri for is og snø når sesongen starter så tidlig som den gjør. Det å fyre 8 000 kvadratmeter gress krever mye energi. Eierene av fotballarenaer har et stort miljøansvar, sier Halvorsen til Romerikes Blad.

Anlegget på Åråsen består av en mobil varmecontainer og en mobil fliscontainer. Begge er bygget på krokramme. Foto: Bioland AS

Anlegget på Åråsen består av en mobil varmecontainer og en mobil fliscontainer. Begge er bygget på krokramme. Foto: Bioland AS

 

Varmeanlegget fyres med lokal skogsflis fra egen terminal. Energisentralen er koblet til det vannbårne varmeanlegget ved areaen. På denne måten unngår Åråsen å bruke strøm til oppvarming.

Flisanlegget opprettholder strømforsyningen

– Planen er at all oppvarming av banen i vår- og høstsesongen skal foregå ved hjelp av dette anlegget, altså ved å fyre med flis. Vi betaler her en fast sum per kilowatt time, sier banesjef ved Åråsen stadion, Terje Hveding, til Romerikes Blad. – Nærvarmeanlegget bidrar også til å opprettholde strømforsyningen ved arenaen. Vi har ikke hatt kapasitet til å benytte både lyskastere og varmeanlegget på banen samtidig. Nå er dette problemet løst, sier Hveding.

 

Publisert: 2. juli 2016

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB