Produserer 600 000 kWh elektrisitet av biogass

Nordre Follo Renseanlegg er nå i gang med å produsere elektrisitet av biogass fra slam. Dette er første gang teknologien brukes på et renseanlegg i Norge.

– Dette prosjektet vil bygge erfaring i å utnytte biogass fra renseanlegg til kraftproduksjon. I dag blir omtrent 40 prosent av deponigassen i Norge faklet. Det er viktig at noen går foran og velger nye løsninger, og vi ser med glede at Nordre Follo Renseanlegg nå introduserer teknologi i Norge som gjør det mulig å nyttiggjøre ressursene i større grad, sier seniorrådgiver Ingrid Slungaard Myklebust i Enova i en melding fra Enova.

Flyfoto av Nordre Follo Renseanlegg. Foto: Nordre Follo Renseanlegg

Flyfoto av Nordre Follo Renseanlegg. Foto: Nordre Follo Renseanlegg

 

– Vi er glade for å kunne bidra til å realisere gasskraftverket, og gratulerer dem med en bedre energiutnyttelse på anlegget, sier Myklebust. Enova støtter installasjonen med cirka 1,3 millioner kroner.

Kraftproduksjonen kom i stand etter et ønske om å utnytte biogass produsert i slamrenseanlegget på en fornuftig måte, og ikke bare brenne overskuddsgass på fakkel. – I og med at det ikke finnes fjernvarme i området, måtte vi se på alternative løsninger for bruk av energi internt på renseanlegget. Vi har lenge brukt biogass herfra til å produsere varme som brukes i anlegget. Nå produserer vi i tillegg elektrisitet, sier daglig leder Bjørn Buller hos Nordre Follo Renseanlegg.

 

Daglig leder Bjørn Buller i Nordre Follo Renseanlegg i samtale med seniorrådgiver Ingrid Slungaard Myklebust foran det nyåpnede gasskraftverket.Foto: Enova

Daglig leder Bjørn Buller i Nordre Follo Renseanlegg i samtale med seniorrådgiver Ingrid Slungaard Myklebust foran det nyåpnede gasskraftverket. Foto: Enova

 

– Varme fra fyrkjeler og varmevekslere etter turbinene dekker varmebehovet for oppvarming av slam, som er det primære, og deler av bygningsmassen. Det er ikke alle bygningene som er tilknyttet en intern fjernvarmekrets, men de aller fleste. Resten fyres elektrisk, sier Buller til EnergiRapporten.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 38/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB