Statskog investerer i bioenergiselskap

Statskog har gått inn som 20 prosent eier i bioenergiselskapet Arba Follum AS. Selskapet Arba Follum AS planlegger å bygge en biokullfabrikk på Follum ved Hønefoss, og ble etablert i samarbeid mellom Viken Skog SA og Arbaflame AS i 2014. Arba Follum er eid av Viken Skog (40 %), Arbaflame (40 %) og Statskog (20 %).

Basert på en ny innovativ metode skal Arba Follum produsere opp til 200 000 tonn biokull for europeiske kullkraftverk per år. Biokull vil erstatte fossilt kull i kraftverk og dermed bidra til overgang til fornybar, klimanøytral energiproduksjon. Biokull fra den planlagte fabrikken på Follum vil bidra til å redusere det globale CO2-utslippet med 400 000 tonn per år. Dette melder Statskog i en pressemelding.

  

 Styreleder Olav Breivik(til venstre) i Viken Skog SA har fått med Statskog, her ved styreleder Gunnar Olofsson på eiersiden i Arba Follum AS. Foto: Statskog

 

Rolf Jarle Aaberg, daglig leder i Treklyngen, mener det er positivt at enda en profesjonell aktør har tro på prosjektet.

– Statskog bidrar med viktig kapital i den gjenstående detaljplanleggingen av anlegget. Det gjør hele prosjektet mer robust, sier Aaberg, som også fremhever prosjektstøtten som er gitt av Innovasjon Norge og Enova.

Biokullet, som skal være et miljøvennlig alternativ til fossilt brensel i kullkraftverk, har vært gjennom flere oppløftende fullskalatester rundt omkring i verden. Det er stor interesse for fremtidige leveranser fra det norske prosjektet.

Fra Arbaflames pilotanlegg på Grasmo i Hedmark leveres det i dag produkter til et kullkraftverk i Canada som nå er gjort hundre prosent CO2-nøytralt.

Statskog er landets største skogeier og statlig eid, noe som er en fordel når man er i utlandet og møter kunder. Øistein Aagesen, administrerende direktør i Statskog, sier at Statskog som stor skogeier er opptatt av å bidra til utvikling av ny konkurransedyktig norsk industri basert på trevirke som råstoff. Å lykkes med dette vil være avgjørende for å sikre skogeiernes verdier på lang sikt.

Større forankring hos norske skogeiere virker tillitsvekkende overfor potensielle kunder, mener Bjørn Knappskog i Arbaflame.

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB