Verdens største solvarmeanlegg er offisielt åpnet

Den 29. juni ble Silkeborg Forsynings solvarmeanlegg offisielt åpnet. Anlegget som er på 157 000 m2  er verdens største solvarmeanlegg, og vil redusere CO2-utslippene med cirka 15 000 tonn per år. I sommerhalvåret er det på solskinnsdager utelukkende solvarmeanlegget som forsyner kundene med fjernvarme.

Anlegget har vært i drift i cirka et halvt år. Dette er første del av en større omlegging av varmeforsyningen i Silkeborg. I løpet av 2017 vil det bli gjennomført en annen viktig oppgradering som omfatter et varmepumpe- og røykgasskondensasjonssystem. Når det er gjennomført, vil det redusere CO2-utslippene med ytterligere cirka 14 000 tonn CO2. Silkeborg kommune har en målsetning om å redusere CO2-utslippene med 45 prosent i 2020, noe man nå klarer med disse to anleggene. Kommunens mål er å være CO2 -nøytral i 2030, melder Sikeborg Forsyning i en pressemelding.

 

Bildet viser deler av verdens største solfangeranlegg. Kilde: Silkeborg Forsyning

 

På årsbasis dekker solvarmeanlegget 20 prosent av det samlede varmebehovet i forsyningsområdet, men på solskinnsdager i sommerhalvåret står anlegget for all varmeproduksjon hos Silkeborg Forsyning. I mai og juni var det flere perioder hvor det kun var solen som varmet opp vannet. På en solskinnsdag sirkulerer det 2,7 millioner liter vann i timen gjennom anlegget. De 12 436 solfangerne er knyttet sammen med rør på 24 kilometer.

Tiltakene sikrer også kundene en stabil utvikling i fjernvarmeprisen, og man er fremover langt mindre avhengig av tradisjonelle energikilder. På kort sikt imøtekommes og nøytraliseres en stigning i omkostningene på 100 millioner danske kroner som ellers ville kommet i 2019. Ved utgangen av 2018 bortfaller nemlig det såkalte grunnbeløpet som gassfyrte kraftvarmeverk får for å stå til rådighet som el-produsent.
Anlegget har kostet 250 millioner kroner. Arbeidet med planlegging og oppførelse har tatt tre år.

 Publisert 4.9.2017

 

 

 

Følg oss på Facebook

Produkter: Bioenergi

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB