Verdens største solvarmeanlegg er offisielt åpnet

Den 29. juni ble Silkeborg Forsynings solvarmeanlegg offisielt åpnet. Anlegget som er på 157 000 m2  er verdens største solvarmeanlegg, og vil redusere CO2-utslippene med cirka 15 000 tonn per år. I sommerhalvåret er det på solskinnsdager utelukkende solvarmeanlegget som forsyner kundene med fjernvarme.

Anlegget har vært i drift i cirka et halvt år. Dette er første del av en større omlegging av varmeforsyningen i Silkeborg. I løpet av 2017 vil det bli gjennomført en annen viktig oppgradering som omfatter et varmepumpe- og røykgasskondensasjonssystem. Når det er gjennomført, vil det redusere CO2-utslippene med ytterligere cirka 14 000 tonn CO2. Silkeborg kommune har en målsetning om å redusere CO2-utslippene med 45 prosent i 2020, noe man nå klarer med disse to anleggene. Kommunens mål er å være CO2 -nøytral i 2030, melder Sikeborg Forsyning i en pressemelding.

 

Bildet viser deler av verdens største solfangeranlegg. Kilde: Silkeborg Forsyning

 

På årsbasis dekker solvarmeanlegget 20 prosent av det samlede varmebehovet i forsyningsområdet, men på solskinnsdager i sommerhalvåret står anlegget for all varmeproduksjon hos Silkeborg Forsyning. I mai og juni var det flere perioder hvor det kun var solen som varmet opp vannet. På en solskinnsdag sirkulerer det 2,7 millioner liter vann i timen gjennom anlegget. De 12 436 solfangerne er knyttet sammen med rør på 24 kilometer.

Tiltakene sikrer også kundene en stabil utvikling i fjernvarmeprisen, og man er fremover langt mindre avhengig av tradisjonelle energikilder. På kort sikt imøtekommes og nøytraliseres en stigning i omkostningene på 100 millioner danske kroner som ellers ville kommet i 2019. Ved utgangen av 2018 bortfaller nemlig det såkalte grunnbeløpet som gassfyrte kraftvarmeverk får for å stå til rådighet som el-produsent.
Anlegget har kostet 250 millioner kroner. Arbeidet med planlegging og oppførelse har tatt tre år.

 Publisert 4.9.2017

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB