1 kWh i pumpenergi for å levere 50 til 70 kWh til kjøling

I midten av juni startet BKK Varme leveransen av kjøling til Media City Bergen på Nygårdstangen. Teknologien er basert på sjøvann hentet fra 110 meters dyp i Puddefjorden, og gir over femti ganger mer energi tilbake enn det som puttes inn.

–  Med denne utbyggingen kan vi tilby kjøling til næringsbygg på hele Nygårdstangen, og i tillegg Dokken når det blir regulert til bolig og næringsvirksomhet. Det er også aktuelt å bygge ut kjøling til andre bydeler, uten at vi har konkrete planer foreløpig, sier Martin Horne, som leder kjøleprosjektet i BKK Varme. Dette melder BKK på sine nettsider.

  

Prosjektleder Martin Horne viser frem et 2,2 km langt rør som torsdag 11. mai ble slept fra Sotra til Puddefjorden, der sjøvann skal brukes til kjøling av blant annet Media City Bergen. Foto: Silje Kalve

 

BKK Varme har investert rundt 40 millioner kroner i denne utbyggingen. I prosjektet samarbeider BKK Varme med Universitetet i Bergen som trenger sjøvann til marin forskning på Marineholmen og til energiformål i egne bygg.

Torsdag 11. mai ble det stor aktivitet på Puddefjorden, da BKK Varme og Universitetet la ned et 2,2 km langt rør.

Svært energieffektivt

BKK Varme bygger ut en kapasitet på 10 MW kjøling i dette prosjektet, der Media City Bergen vil benytte 3,5 MW. I tillegg er det tilgjengelig kapasitet på 20 MW til videre utbygging til andre bydeler.

Sjøvann til kjøling er svært energieffektivt. Det kreves bare 1 kWh i pumpeenergi for å levere 50-70 kWh til kjøling. Til sammenligning vil en vanlig varmepumpe normalt gi 2-4 kWh energi tilbake for hver kWh du putter inn.

Kundene etterspør produktet

Kjøling bygger på det samme prinsippet som fjernvarme. Horne beskriver det som fjernvarme med lav temperatur der teknologi og idé er omtrent lik.

– Vi tar i bruk tilgjengelig, lavverdig energi som allerede er tilgjengelig i samfunnet. Jeg opplever at vi er konkurransedyktige både på pris og kvalitet for kjøling, som vi er det på varme, sier Horne.

Nye tekniske forskrifter har krav til energieffektive bygg, og det blir dermed mindre behov for oppvarming enn tidligere. – For å være en aktuell leverandør av varmt tappevann og en minkende mengde energi til oppvarming, må vi også kunne levere kjøling. Nå har vi et komplett produkt og kan dekke behov for både kjøling og varme, og det gjør oss attraktive i markedet. Vi er allerede i dialog med flere kunder, og det er ikke spørsmål om de skal ha det, men når vi kan levere, forteller Horne.

 

Publisert: 22. juni 2017

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB