Aerogel-tak med U-verdi på 0,54

I taket på Kiwi Fjeldset på Elverum er det fire felter med aerogel-tak som hver er på 30 m2. Taket gir betydelig lavere U-verdi enn man klarer med klart glass.

– På dette taket har vi U-verdier på 0,54 på panelene i taket. Inklusiv karmer ligger vi på cirka 0,64, sier Torfinn Bjørnbakk i Aerogel Norge. I dag, hvor mange jobber med å tilfredsstille passivhuskrav på bygg, ser vi at mange sliter med å klare 0,8 i U-verdi som er kravet for overlys, og også noe man må klare for å få støtte fra Enova. Årsaken til disse utfordringene ligger i at U-verdien endres betydelig fra vertikal til horisontal orientering på klart glass på grunn av konveksjon, sier Bjørnbakk. – Ved bruk av aerogelpaneler endres ikke U-verdien fra vertikal til horisontal orientering, og dette gjør at vi kan levere løsninger med aerogel som kommer godt innenfor passivhuskravet på 0,8.

  Et av feltene med aerogel-tak på Kiwi Fjeldset. Foto: Kiwi

 Et av feltene med aerogel-tak på Kiwi Fjeldset. Foto: Kiwi

 

Aerogel bidrar også til å føre dagslyset dobbelt så langt inn i bygget som det man klarer med klart glass. – Erfaringer viser at dette har stor betydning for energiforbruket, da man kan redusere den kunstige belysningen betraktelig. På Kiwi Fjeldset har de montert lysmålere som måler hvor mye dagslys som kommer inn i butikken, og justerer LED-belysningen i forhold til hvor mye lys som kommer inn, sier Bjørnbakk.

– Aerogel er nå tatt i bruk av flere dagligvarekjeder og kjøpesentre hvor det stilles veldig høye krav til belysning. Grunnen til at dette materialet er så godt egnet, er at man tilfører fullspektret dagslys uten skygger, kontraster og blendende sollys som igjen gir uønsket varmepåvirkning sier Bjørnbakk.

Utfordringene med å tilfredsstille så høye krav til belysning i kjøpesentre og dagligvarebutikker, er tilførselen av overskuddsvarme fra den kunstige belysningen som igjen må kjøles ned.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 12/2016. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

Publisert: 21. april 2016

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB