Forbruket ligger på rundt 100 kWh per m2 per år

Snøsmelteanlegget til Gjøvik kommune i Storgata på Gjøvik viser et stabilt forbruk på rundt 100 kWh per m2 de første tre driftssesongene. Dette er innenfor forventet forbruk og så langt i nedre del av forbruksområdet for et slikt anlegg.

Dette skriver Gjøvik kommune i årsberetningen for snøsmelteanlegget for 2013/2014.

Sesongen 2013/2014 viste et energiforbruk på 541 000 kWh, tilsvarende et forbruk på 110,5 kWh per m2. I 2011/2012 var forbruket på rundt 97,5 kWh/m2.

Storgata i Gjøvik. Foto: Frode Granås

 

Snøsmelteanlegget har et areal eller smelteflate på 4 895 m2 fordelt på 11 kurser, og en effekt på 1 500 kW. Anlegget eies av Gjøvik kommune som også har driftsansvaret.

Fra og med sesongen 2013/2014 blir varme levert via fjernvarmenettet i Gjøvik sentrum. Tidligere benyttede oljekjeler står inntil videre i beredskap.

Utifra Gjøvik kommunes observasjoner i gata, vurderes anlegget å ha fungert tilfredsstillende i sesongen 2013/2014. De har heller ikke mottatt tilbakemeldinger på vesentlige problemer på smeltekapasitet/-funksjon, og selv med til dels større snøfall har anlegget god smeltekapasitet, skriver kommunen i årsberetningen.

Som tidligere, mener kommunen at systemet fungerer godt med de parametrene anlegget er satt opp med.

Styringssystemet for snøsmelteanlegget er Aiwell Control 3000, levert av Aiwell AS. Systemet er bygd opp med ulike følere i gategrunnen, samt snøsniffere/-følere og vindmåler, og er satt opp med ulike parametere som kan justeres med hensyn til ønsket komfort og hensyn til optimalisert drift og energiforbruk. Parameterne er satt for å sikre en så optimal energibruk som mulig vurdert mot graden av komfort og smeltehastighet. En endring av parametrene vil kunne medføre økt energiforbruk, dersom anlegget for eksempel skal smelte ved lavere lufttemperaturer enn grenseverdien som er minus 12 grader.

– Vi er meget godt fornøyde med å se at energiforbruket for 3. året på rad ligger rundt 100 kWh per m2 per år, sier markedssjef Tore Johnsen i Aiwell AS. 

 – Vi reklamerer med at vi på snøsmelteanlegg i østlandsområdet (ved kysten) ligger på et energiforbruk på 80 til 100 kWh per m2 per år. Det er det vi har erfart der vi har levert styringssystemer. At de har et gjennomsnitt på rundt 100 kWh per m2 på Gjøvik synes vi er et godt resultat, sier Johnsen.

Kan komme ned i 70-80 kWh per m2

Med optimalisering av justeringsparametrene i et snøsmelteanlegg, mener Johnsen at de kan komme ned i 70-80 kWh per m2 per år. – Er det 10 kuldegrader ute og det snør, så vil snøen være veldig tørr, og det vil sjelden være et problem at det blir glatt. Har vi da en effekt på 300 watt per m2, som er det normale for et anlegg, så er det ikke nok energi til å smelte snø. Da har vi muligheten til å styre anlegget, slik at det stoppes ved for eksempel 10 kuldegrader, sier han. – Setter vi stopptemperaturen på en høyere temperatur, for eksempel 8 eller 6 minusgrader, vil vi spare mer energi.

På Gjøvik er stopptemperaturen på 12 minusgrader fordi anlegget er i en gågate. – Dersom vi hadde satt temperaturen på Gjøvik til 8 minusgrader, så ville de ha hatt et lavere energiforbruk, sier Johnsen.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 11/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB