Gir vestlandsbefolkningen 40 prosent mer gjenvunnet energi

Elkem Bjølvefossen gjenåpnet nylig verdens eldste energigjenvinningsanlegg for smelteverk. Anlegget har blitt oppgradert og vil gi vestlandsbefolkningen 40 prosent mer gjenvunnet energi. Næringsminister Monica Mæland stod for åpningen.

– Økt kapasitet på energigjenvinningsanlegget vil styrke vår konkurransekraft og sikre arbeidsplassene på verket. Gjenoppstartingen av anlegget er en merkedag for verket og for lokalsamfunnet her i Ålvik, sier verkssjef Børge Hauge i en melding fra Elkem.

Elkem Bjølvefossen gjenåpnet tirsdag verdens eldste energigjenvinningsanlegg for smelteverk. Anlegget har blitt oppgradert og vil gi vestlandsbefolkningen 40 prosent mer gjenvunnet energi. Næringsminister Monica Mæland stod for åpningen.

Det oppgraderte energigjenvinningsanlegget. Foto: Nicolas Tourrenc/Elkem

 

Med støtte fra Enova har Elkem Bjølvefossen utvidet og oppgradert gjenvinningsanlegget på Bjølvefossen.  Elkem Bjølvefossen har siden slutten av 70-tallet gjenvunnet kraft fra ovnsprosessene ved hjelp av et kjelanlegg og dampturbinanlegg. Verket bruker mellom 350 og 400 GWh kraft per år. De siste årene har verket gjenvunnet 40 GWh elektrisk kraft per år, ifølge Enova. Ved å installere en ny, mer optimal dampturbin og generator, vil anlegget gjenvinne energi som elektrisitet, som tilsvarer årsforbruket til 4 000 norske husstander (75-80 GWh). Potensialet for anlegget vil være 85 GWh.

Næringsministeren fikk en omvisning på Elkem Bjølvefossen sammen med administrerende direktør i Elkem, Helge Aasen, og administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.
– Hvert år forsvinner store mengder energi som spillvarme fra norske industribedrifter. Å utnytte overskuddsenergien er noe av det klokeste vi kan gjøre på veien mot lavutslippssamfunnet. Vi ser med glede at Elkem investerer i, og effektivt utnytter, energi som ellers ville gått til spille, sier Nakstad.

Globalt kan denne gjenvinningsteknologien ha et potensial på mer enn 16 TWh, ifølge Enova.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 9/2016. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

Publisert: 7. april 2016

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB