Har som mål å oppnå en årsvirkningsgrad på 8 til 10

Forskningsprosjektet Lowex skal vise at det er mulig å nå de teoretiske potensialene i varmepumpesystemene. Prosjektet skal prøve å nå en årsvirkningsgrad på 8 til 10 for varme og 80 til 100 på kjøling.

– Dette er målet, og vi skal gjøre det billig. Vi jobber for å redusere el-effektbehovet til oppvarming og kjøling med 80 prosent, sa teknisk koordinator Flemming Idsøe i Omsorgsbygg på et geoenergiseminar i Asker kulturhus den 24. mars. – Vi skal nå bruke de neste årene på å se om det lar seg gjøre.

 

 Behovet for levert energi i Lia barnehage vil være på cirka en tredjedel i forhold til Omsorgsbyggs andre passivhusbarnehager. Illustrasjon Omsorgsbygg

 

Lia barnehage i Oslo er en av casene i prosjektet. – Behovet for levert energi her vil være på cirka en tredjedel i forhold til de andre passivhusbarnehagene våre, sa Idsøe. – De ligger vanligvis på rundet 60 kWh per m2 per år. Mens her sikter vi oss inn på 21,8 kWh per m2.

Dette gjør de blant annet ved å bygge uten solavskjerming. – Vi skal ha så mye som mulig av varmen inn i bygget. Vi har heller ikke solreflekterende film på vinduene, sa Idsøe.

Gulvene inne i barnehagen skal brukes som store solfangeranlegg, og varmen blir sendt ned i energibrønnene. Om vinteren skal varmen brukes til oppvarming. Det er planlagt tre energibrønner på 800 meter.

– Vi er mer opptatt av den leverte energien enn energibudsjettet, sa teknisk koordinator Flemming Idsøe i Omsorgsbygg på et geoenergiseminar i Asker kulturhus den 24. mars. Foto: Tekniske Nyheter

 

– Vi skal svale gulvet med vann på cirka 21 grader om sommeren. Om vinteren vil makstemperaturen i systemet være på 27 grader på de aller kaldeste dagene. Det blir veldig lavtemperert, sa Idsøe.

Lia barnehage vil også ha et meget effektivt ventilasjonsanlegg, som bidrar til å få ned elbehovet. – I barnehagen vil vi ligge på omtrent 4,5 i årsvirkningsgrad. Vi er ikke oppe på 8 til 10 ennå, men det er et steg i riktig retning, sa Idsøe.– Det er et tilsvarende system som skal testes ut på Lindeberg sykehjem, som er et av de andre pilotcasene. Det er en videreutvikling av dette som skal brukes på de andre byggene i prosjektet.

Mer opptatt av levert energi enn energibudsjettet

– Vi er mer opptatt av den leverte energien enn energibudsjettet, sa Idsøe. – Vi har bygget passivhus i mange år. På de mest ambisiøse miljøprosjektene, så går vi nå bort i fra passivhus.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 18/2017. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!
       

Publisert: 4.7. 2017Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB