Hotell automatisert fra topp til bunn

Europas største pasienthotell viser vei – Pingvinhotellet i Tromsø skal bruke 110 kWh per m2 per år. Hotellet er automatisert fra topp til bunn. Hvert av de 243 gjesterommene justerer sin egen varme og luft og eget lys. Energilekkasjen er redusert til et minimum.

I det nesten 12 000 kvadratmeter store hotellet er alle gjesterommene utstyrt med individuell lys-, varme- og klimastyring, og samtlige tekniske sjakter har lekkasjeovervåkning. Prosjekter av denne størrelsen krever stor kapasitet og evnen til detaljfokus, forteller leverandøren. Arbeidet er utført i fire faser, der både byggherre, totalentreprenør og leverandør har svært opptatt av grundig testing før designfrys.

Europas største pasienthotell viser vei – Pingvinhotellet i Tromsø skal bruke 110 kWh per m2 per år. Hotellet er automatisert fra topp til bunn. Hvert av de 243 gjesterommene justerer sin egen varme og luft og eget lys. Energilekkasjen er redusert til et minimum.

Pingvinhotellet i Tromsø. Foto: Jan Fredrik Frantzen, Universitetssykehuset Nord-Norge

 

– Pingvinhotellet i Tromsø er sannsynligvis det mest nettilkoblede og automatiserte hotellet i verden. Når 1 355 sensorer skal installeres og godt over 250 rom automatiseres, er målrettet og strukturert arbeidt helt avgjørende, sier Fredrik Lundh, VP Buildings Business & Field Services i Schneider Electric.

Automatisering og energieffektivitet på detaljnivå

Hotellets driftsavdeling kan styre, overvåke og kontrollere energibruk til lys, ventilasjon og varme i et robust og brukervennlig grensesnitt, gjennom Struxureware Building Operation-systemet. Det skalerbare systemet gjør det også mulig å vite om gjesten er på rommet eller om et vindu står åpent. På denne måten finner hotellet energilekkasjer og stanser unødvendig energi- og ressursbruk. For at alle sensorene i bygget skal fungere sammen, er det brukt KNX-standard.

– Vi har planlagt, levert og installert full styring og automatisering av både lys og inneklima. Vi har gjort alt fra å koble bookingsystemet med styringen av romtemperaturen, slik at rommet kun varmes opp når det er noen der, til lekkasjeovervåking og solskjerming. Jeg kjenner ikke til noen hoteller med samme grad av automatisering. Her kan ethvert rom kontrolleres og tilpasses helt individuelt. Bygget er rett og slett automatisert fra topp til bunn, sier Fredrik Lundh

– Det som har vært spesielt og har vært en utfordring, er de strenge energikravene på 110kWh/m2/år, forteller prosjektleder Jens Solvang hos totalentreprenør Consto.
Gjennom energiovervåkning, enkel ressurskontroll og gode byggtekniske løsninger leverer hotellet energiregnskap alle partene i byggeprosessen er svært fornøyde med. Hotellet er blitt et passivhus som bruker svært lite energi på oppvarming, samtidig som ansatte og gjester kan nyte et godt inneklima.

Bygget har fått navnet Pingvinhotellet etter en navnekonkurranse. Det ble åpnet 1. september 2015, og med sine 52 meter over bakken er det høyest i Tromsø. Thomas Lyngmo fra Universitetssykehuset er svært positiv til ettårsbefaringen i juli. Ingeniør Ole Morten Småøien har ledet prosjektet fra leverandørens side, og med en kreativ tilnærming har han utnyttet mulighetene som ligger i teknologien på en nyskapende måte og funnet løsninger som kan gi viktige energibesparelser.

 

Publisert: 2. juli 2016

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB