Hva er et nullutslippsbygg?

En ny rapport fra ZEB definerer begrepet nullutslippsbygg, og viser hvordan man kan beregne og dokumentere klimagassutslipp gjennom byggets livsløp.

Rapporten fra forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB) forklarer hvordan senteret definerer et nullutslippsbygg, melder Sintef Byggforsk. Rapporten viser hvordan man skal beregne og dokumentere klimagassutslipp gjennom hele livsløpet til bygget – fra produksjon av materialer, transport og oppføring til bruk og avhending. To eksempler viser også hvordan utslipp er beregnet og dokumentert i pilotbygg i ZEB.

Nyttig for rådgivere, arkitekter og byggherrer

– Rapporten er nyttig som en veiledning for rådgivere og arkitekter som arbeider med prosjekter med mål om å minimere klimagassutslipp fra bygg. Den er også nyttig for byggherrer som vil sette høye ambisjonsnivå for sine prosjekter, sier arbeidspakkeleder i ZEB og professor ved NTNU, Inger Andresen.

Nullutslippsbygg i Larvik – et pilotbygg i forskningssenteret ZEB. Foto: SINTEF Byggforsk

I henhold til revidert EU-direktiv for energibruk i bygninger (EPBD Recast), skal alle nye bygg være nesten-nullutslippsbygg fra 2020.  Rapporten er derfor et viktig grunnlag for utarbeidelse av fremtidige forskrifter.

Tilpasset norsk virkelighet

Metodene og prinsippene som beskrives er basert på europeiske standarder for energibruk og klimagassutslipp, men er tilpasset norsk virkelighet og regelverk. Studien baserer seg også på erfaringer fra ni pilotprosjekter med nullutslippsbygg i Norge som er under planlegging, bygging eller er ferdigstilt.

For dem som er interessert i å lære enda mer om nullutslippsbygg og relaterte problemstillinger, finner man også en rekke henvisninger til nasjonale og internasjonale rapporter og artikler.

Last ned rapporten her!

 

Publisert: 24.8. 2016

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB