Skal utnytte det varme tappevannet flere ganger

For bygg med lavt energibehov til oppvarming, har Agder Energi Varme utviklet et nytt system som utvider bruken av varmt tappevann.

– Vi mente det kunne la seg gjøre å fjerne rørsystemet som går til gulvvarme og radiatorer, og la tappevannet ta seg av oppvarmingen også. Det får vi til ved å koble en liten varmeveksler på tappevannet i leilighetens VVS-skap. Slik tar vi greit ut 2-3 kilowatt, som i en vanlig leilighet dekker behovet for gulvvarme på badet og i oppholdsrommene, sier Rolf Julin, teknisk sjef i AE Varme til ae.no.

Enkel løsning. – Vi utnytter det varme tappevannet flere ganger, sier Rolf Julin, teknisk sjef i Agder Energi Varme. Her med pilotmodellen som har vært brukt under testing av det nye systemet. Foto: Agder Energi

Enkel løsning. – Vi utnytter det varme tappevannet flere ganger, sier Rolf Julin, teknisk sjef i Agder Energi Varme. Her med pilotmodellen som har vært brukt under testing av det nye systemet. Foto: Agder Energi

 

Nyvinningen forenkler forarbeidet, halverer rørmengden og kutter kostnader. Etter hvert som slike løsninger industrialiseres, blir det rimeligere også for utbygger – og for forbruker.

Årets byggepris

Det første anlegget ble installert i Agderbyggs prosjekt Kuholmsveien 35 i Kristiansand og fikk Årets Byggepris 2015. Juryen omtaler det som et ”innovativt fjernvarmeprosjekt”. Snart er også installasjonsarbeidet i gang i det høyt profilerte nybygget Q42 på hjørnet av Dronningens gate og Elvegata i Kristiansand. I byggeprosjektet Q42 skal den nye komfortløsningen installeres i 69 moderne leiligheter.

Fra pilot til storskala

– Veien har til dels blitt til underveis. Vi skjønte tidlig at man kommer lenger med handling enn med konsulentrapporter og utredninger, sier Julin. Under en testkjøring på et laboratorium i Grimstad med 65 grader på tappevannet og 0,02 liter per sekund, ga anlegget 3 kilowatt effekt til oppvarming.

– Med nye energikrav for bygg, gjelder det å utnytte mulighetene. Det er spennende å utvikle noe som gir et pluss til vår virksomhet. Vi ser muligheter for å være med og sette en standard for varme i nye bygg i Norge, sier Rolf Julin til ae.no.

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB