U-verdien reduseres fra 1,22 til 0,32 med aerogel kalkpuss

Boligbygg Oslo KF skal rehabilitere det verneverdige bygget Bergsliens gate 12 B-C i Oslo. Her  tester de ut kalkmørtel med aerogel for første gang i Norge.

Gulvarealet i Bergslien gate 12 B-C er på cirka 90 m2 tilsammen. – Ifølge en SIMIEN-beregning er energibehovet før tiltak 53 951 kWh per år, mens det etter tiltak er 27 023 kWh, sier Alan S. Raouf, prosjektleder i Boligbygg Oslo KF til EnergiRapporten. – Beregningene viser også at 15 324 kWh av nedgangen i energibehov skyldes isolering av yttervegg med kalkmørtel med aerogel.

Her påføres aerogel kalkpuss i Bergsliens gate 12 B-C. Foto: Tove Lauluten

Her påføres aerogel kalkpuss i Bergsliens gate 12 B-C. Foto: Tove Lauluten

 U-verdi for eksisterende vegg ble beregnet til 1,22W/m2K før tiltak, og U-verdi etter tiltak er beregnet til 0,32W/m2K. – Dette betyr en nedgang på hele 0,9W/m2K, det vil si tre fjerdedeler, på grunn av aerogel-kalkmørtel, sier Raouf.

– Hvis man hadde brukt vanlig kalkpuss, ville det ikke hatt noen innvirkning på U-verdien, sier Raouf. – Da ville man kun utbedret sprekkskader og rehabilitert fasaden.
Bergsliens gate 12 B-C er en bakgårdsbygning fra 1887, som opprinnelig ble bygget som stall og utedo for hovedgården. I 1989 ble den bygget om til to leiligheter. Nå rehabiliterer Boligbygg Oslo KF det verneverdige bygget etter antikvariske prinsipper. Prosjektet går ut på å drenere rundt bygget, skifte og etterisolere taket, og å pusse fasaden med kalkpuss med aerogel. I tillegg blir vinduer og utvendige dører skiftet ut i henhold til dagens tekniske krav, men etter antikvariske prinsipper når det gjelder utseende og detaljer.

Gårdsrommet blir satt i stand, og får egen sykkel- og barnevognparkering med grønt tak.


Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 13/2016, som ble utgitt 21. april. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 Publisert: 20. mai 2016

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB