– Velg glassull med høy isoleringseffekt

Byggeselskaper, konsulenter, arkitekter og byggherrer velger ofte feil isolering. Dette er delvis på grunn av manglende kunnskap.

Dette sier Johnny Kronvall i et intervju i siste Knauf Insulation News. Kronvall er bygningsfysiker og professor emeritus i byggeteknikk ved Malmö Högskola. I følge Kronvall velger byggebransjen ofte bort glassull med høy isoleringseffekt i byggeprosjekter, til tross for at den gir store fordeler; først og fremst lavere oppvarmingskostnader, men også et noe større bruksareal, et mer lettarbeidet materiale og reduserte materialskader.

En delforklaring er, ifølge Johnny Kronvall, manglende kunnskap hos byggeselskaper, konsulenter, arkitekter og byggherrer.

I en debattartikkel i Byggindustrin peker Kronvall på muligheten man allerede i dag har til å, med ubetydelig merkostnad, effektivisere varmeisoleringen. Det handler bare om å velge de beste produktene, nemlig glassull med en lambdaverdi på cirka 35.

Det er mye – økonomi, miljø og livssyklus – som taler for høyisolerende glassull, sier Johnny Kronwall, professor emeritus i byggeteknikk. Foto: Knauf Insulation

– For glassull er det dessuten sannsynlig at lambdaverdien går ytterligere ned, en lambda på 33 er ikke urealistisk. Da blir isoleringen nesten ti prosent mer effektiv. Å komprimere steinull til samme lambdaverdi er betydelig vanskeligere med tanke på produktets vekt og håndterbarhet, sier Johnny Kronvall.

At høyisolerende glassull likevel brukes så lite, har flere forklaringer, sier Kronvall. Lav etterspørsel gjør at prisen er relativt høy. En medvirkende årsak er at mange involverte i byggeprosessen har dårlig kunnskap om høyisolerende glassull.

– Dessuten er det mange som ennå ikke har begynt å tenke livssyklus. Høyisolerende glassull koster litt mer, men det betaler seg raskt – og har så godt som evig levetid. De som bygger til egen bruk eller for utleie, pleier å koste på seg god isolering. Når de store entreprenørene for eksempel bygger borettslag, er fokuset på byggekostnadene pluss at man vil selge raskt med god fortjeneste.

Men utviklingen går sin gang, sier Kronvall. – Og med økt etterspørsel etter glassull med høy isoleringseffekt øker også produksjonsvolumene, og prisen stabiliseres. Men også produsentene har et ansvar for å markedsføre og informere om disse produktene.

 

Publisert: 25.8.2016

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB