Åpning av underjordisk fjernvarme- og fjernkjølingsanlegg

Nylig ble et nytt fjernvarme- og fjernkjølingsanlegg åpnet i Helsinki i Finland. De store varmepumpene i anlegget benyttes til å produsere fjernvarme og fjernkjøling. I tilknytning til anlegget er det også en giganttank for kaldt vann som rommer 25 millioner liter.

Dette melder Helen AB i en pressemelding, ifølge Norsk Fjernvarme.

 

Viseordfører Anni Sinnemäki sto for innvielsen da Helsinkis nye fjernvarme- og kjøleanlegg, 50 meter under Esplanadparken, nylig ble innviet. Foto: Helen AB

 

– Kjøleanlegget som utnytter spillvarme, reduserer Helsinkis avhengighet av fossile brensler som stenkull, og er et steg mot bærekraftig energiproduksjon og energieffektivisering. Sirkulær økonomi av dette slaget passer bra for verdens mest funksjonelle by, og støtter opp om Helsinkis ambisiøse mål om kullnøytralitet, sa Anni Sinnemäki i sin innvielsestale.

– Når klimaet blir varmere og behovet for kjøling øker i Finland, er bruk av spillvarme til kjøling den eneste bærekraftige muligheten. Sommerens varmebølge førte til at man i Helsinki fikk opp øynene for behovet for kjøling, både i hjemmene, på arbeidsplassene og for ikke å snakke om på sykehus. Fjernkjøling er en fornuftig måte å kjøle på, da man ved hjelp av den kan gjenvinne spillvarme fra leilighetene og utnytte den i fjernvarmenettet, sa Sinnemäki.

– Helen ABs mål er en klimanøytral energiproduksjon, og dette nye varmepumpeanlegget er et viktig skritt mot målet. Vi er en av Finlands største investorer og vil de neste ti årene investere cirka en halv milliard euro i overgangen fra stenkull til biobrensel, utnyttelse av spillvarme samt forhåpentligvis også andre nye utslippsfrie energiløsninger, sa adm. direktør Pekka Manninen i sin innvielsestale.  

 

 FAKTA  Esplanadens fjernvarme- og fjernkjølingsanlegg


- To nye varmepumper: 2 x 11 MW varme og 2 x 7,5 MW kjøling.
- Varmepumpene øker Esplanadens fjernvarme- og fjernkjølingsanleggs kjøleeffekt med til sammen 50 megawatt (de nye varmepumpene 15 MW og det eksisterende kaldtvannslageret 35 MW).
- Den totale investeringen er på vel ti millioner euro.
- Energikonsernet Helen har nå to store underjordiske varmepumpeanlegg som produserer fjernvarme og fjernkjøling; det ene under Esplanadenparken og det andre i Sörnäs.
 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB