Havvind nede i 60 øre/kWh

Dong Energy har fått en kontrakt på å bygge havmølleparken Hornsea Project Two til den laveste prisen på havvind i Storbritannia noensinne.

Med GBP 57,50/MWh (60 øre/kWh) er prisen på CfD-kontrakten 50 prosent lavere enn ved den forrige runden for bare to år siden. Dette viser den raske kostnadsreduksjonen i bransjen, melder Dong Energy.

Med en kapasitet på 1 386 MW, noe som er nok til å forsyne 1,3 millioner britiske husstander med strøm, blir Hornsea Project Two verdens største havmøllepark. Dermed overgår den den 1 200 MW store Hornsea Project One, som Dong Energy er i gang med å bygge.

– Vi har alltid fremhevet at størrelsen er en viktig drivkraft for å få ned kostnadene. Den ideelle størrelsen på en havmøllepark er 800-1 500 MW, og derfor er det naturlig at Hornsea Project Two kommer til å nå et rekordlavt kostnadsnivå. Samtidig viser den lave budprisen potensialet for å få ned omkostningene, når utviklerne også får ansvaret for å etablere netttilslutningen til havs, sånn som tilfellet er i Storbritannia, sier Samuel Leupold, konserndirektør for Wind Power i Dong Energy.

Hornsea Project Two vil bidra betydelig til Dong Energys ambisjon om å nå opp på en samlet havvindskapasitet på 11-12 GW senest i 2025.

 

         

Fakta:

• Ligger 89 km utenfor Yorkshires kyst.

• Har en samlet kapasitet på 1 386 MW

• Forventes å være driftsklar i 2022 og ha en levetid på 25 år

• Skaffer opp til 2 000 arbeidsplasser i anleggsfasen og opp til 130 permanente arbeidsplasser i parkens 25-årige levetid 

• Skal drives fra Dong Energys nye driftssentral i Grimsby, som blir det største anlegget i sitt slag i Storbritannia når det står ferdig.

• CfD (Contract for Difference) er en 15-årig kontrakt som indekseres med inflasjonen. Etter 15 år vil Hornsea Project Two få markedsprisen for elektrisitet.

• I motsetning til de havmølleprosjektene som de siste årene er blitt tildelt i Tyskland, Danmark og Holland, omfatter Hornsea Project Two også oppførelsen av transformatorstasjonene til havs og på land samt overføringskabelen som forbinder havmøllene med transformerstasjonen på land. Når disse er bygd, blir de solgt til en lisensinnehaver.

Kilde: Dong Energy                                                                     

 

Publisert: 29.9. 2017

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB

Admin