Høyeste strømpris på åtte år

Gjennomsnittsprisen for strøm i første kvartal 2019 var på 46 øre/kWh. Det er cirka samme nivå som i første kvartal 2018. I uke fire steg strømprisen i Norge til sitt høyeste nivå siden vinteren 2010/11. 

Etter toppen i januar falt strømprisen med cirka en tredjedel mot slutten av kvartalet, melder NVE. – Det er flere årsaker til at strømprisen fikk en topp i slutten av januar. En av faktorene er at det norske kraftsystemet er koblet sammen med Europa og blir påvirket av kontinentale kraftpriser. I løpet av 2018 steg prisene på CO2-kvoter, gass og kull og førte til høyere kontinentale kraftpriser.

Samtidig gikk Norge inn i 2019 med et hydrologisk underskudd. Det var mindre snø og vann i vannmagasinene enn normalt på denne tiden av året, noe som også trakk prisen opp, sier Anne Vera Skrivarhaug i NVE.

Sank til samme nivå som i første kvartal 2018

Utover i kvartalet sank prisen på CO2-kvoter, gass og kull i Europa, mens temperaturene i Norge steg og det hydrologiske underskuddet ble mindre. Det førte til at strømprisen gikk ned til samme nivå som første kvartal i 2018.

– Total nordisk vindkraftproduksjon i første kvartal var på 13,8 TWh, noe som er den høyeste kvartalsproduksjonen registrert i Norden. Den høye andelen vindkraftproduksjon i Danmark og Sverige gjorde at Norge hadde tilgang til billigere strøm fra disse landene, sier Skrivarhaug.

I første kvartal har det vært nettoimport av strøm til Norge i 11 av 13 uker. Nettoimporten var på 2,1 TWh i første kvartal 2019 sammenlignet med en nettoeksport på 2,4 TWh i samme periode i 2018.

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB