Nok vann til vinterens strømproduksjon

I slutten av juli var det et underskudd på vann i magasinene og i tilsigsområdene på nær 30 TWh.

Men, nå fylles vannmagasinene som skal sikre strømproduksjonen i vinter. Det er godt nytt for norske strømkunder, melder Statnett.

I Hordaland har flere historiske nedbørsrekorder blitt slått, og i Bergen har det ikke regnet like mye i august og september siden 1982. Resten av landet har også opplevd langt mer regn enn vanlig denne høsten. August var den nest våteste måneden noensinne, og september den fjerde våteste. Begge månedene kom det over 50 prosent mer regn enn vanlig. Og det innebærer at underskuddet på vann til kraftproduksjon nå er på bare 5 TWh, langt mindre enn for to måneder siden.

 

Vannmagasinene på Hardangervidda skvulper nå over. Foto: Christer Gilje

 

– At det skulle komme så mye nedbør er jo historisk, sier Ole Bengt Eliassen, som følger kraftsituasjonen ved Statnetts landssentral. – Vi har akkurat sett bilder fra Hardangervidda der vannmassene skvulper over kanten i vannmagasinet.

– Normalt sett har vi et overskudd av kraft i Norge, men siden vi har et kraftsystem som er 96 prosent vannkraftbasert vil det alltid være store svingninger. Slik sett er kraftsystemet vårt veldig avhengig av vær og vind. Vi har hele tiden vært trygge på at vi kan sikre strømforsyningen, men det er lettere når energisituasjonen ikke er så utfordrende som den var i sommer, sier Eliassen.FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB