Spillvarme fra T-banestasjon varmer boligblokk

For første gang har det vist seg mulig å varme opp en boligblokk i Paris med gjenvunnet varme fra undergrunnsbanen. Takket være et godt samarbeid mellom hovedstadens boligbyggelag og sporveisselskap, får beboerne nå nyte godt av et miljøvennlig, effektivt og rimelig varmesystem.

Dette melder Norsk Fjernvarme.

Under ombyggingen av et kontorbygg til boligblokk like ved Pompidou-senteret, konstaterte byggherren Paris Habitat at kjelleren i bygget lå tett ved undergrunnstunnelen. Det ga ideen om å utnytte varmen fra stasjonen, som aldri blir kald grunnet utstyr som avgir varme som tog som starter og bremser, i tillegg til varme som avgis fra belysningssystemer og store folkemengder.
I stedet for å slippe denne varmen ut til fuglene installerte sporveisselskapet RATP en varmepumpe for å forvarme det vannbårne systemet i de 20 leilighetene som sikrer en temperatur på 19 grader minimum.

– Leieboerne sier selv at det er for varmt i leiligheten, sier vaktmesteren til Le Parisien. Når togene står, kan luften på stasjonen likevel være varm nok. Hvis dette ikke er tilfelle, vil det lokale varmesystemet i byen besørge varmere vann.

Spillvarmen fra metroen er garantert å dekke 35 prosent av varmebehovet i blokken. – Det er et varmesystem som ikke bare er bra for miljøet, men også for lommeboken, sier Helene Schoerer, visedirektør i Paris Habitat, til avisen, ifølge Norsk Fjernvarme.

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB