Tester geotermos

I samarbeid med NTNU, UNIS og Asplan Viak og ved hjelp av finansiering fra Svalbard Miljøvernfond tester Longyearbyen lokalstyre mulighetene for et sesonglager for varme i fjell med permafrost, såkalt BTES.

Dette melder Longyearbyen lokalstyre.

Effektive energilagringssystemer som ”spenner bro” over perioder uten vind eller sol, vil være viktige for å bidra til å gjøre energiforsyningen fornybar. Et termisk sesonglager i bakken, såkalt geotermos, vil kunne løse dette. Målet med prosjektet er å skaffe tilstrekkelige data for å si noe om potensialet, utfordringer og kostnader. NMBU og SNSK har også deltatt i prosjektet med innspill om tekniske utforming, potensial og geologi.

Stort varmebehov

Innen fem år skal kullkraftverket i Longyearbyen være historie, og Longyearbyen lokalstyre vil finne ut om fjellet rundt Longyearbyen kan lagre varmeenergi som en termos. Tanken er at om byen i fremtiden får energi fra solceller, solfangere og vindmøller, så kan overskudds- energien lagres som varme i fjellet. Da kan man løse en av de største utfordringene med et nytt energiverk i Longyearbyen, som er det store behovet for varme.

Lettere å lagre varme enn å lagre strøm

– Når Gruve 7 blir lagt ned, vil 75 prosent av energibehovet i byen være varme. Hvis vi løser utfordringen med nok varme, løser vi mye av energiutfordringen. Å lagre varme er enklere enn å lagre strøm, sier prosjektleder Rasmus Bøckman i Longyearbyen lokalstyre til High North News.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 12/2021. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB