Energilagring vil redusere strømregningen med flere hundre tusen kroner

Det nye veterinærbygget på Campus Ås skal være et passivhus. Ett av tiltakene for å få til dette, er å bruke natten til å lagre energi, for så å bruke energien til å kjøle ned bygningen på dagtid.

På utsiden av veterinærbygget er det et hull på størrelse med tre busser. Dette skal romme tre energilagringstanker på til sammen 300 kubikkmeter, melder Statsbygg.

Energilagringstank. Foto: Statsbygg

 

Disse tankene skal fylles opp med 41 000 kjøleelementer, såkalte ”FlatIce”, som ligner de vi bruker i kjølebagen om sommeren. Forskjellen er at disse inneholder en saltlake som fryser allerede ved 10 plussgrader.

Energi- og kostnadsbesparende

Kuldelagertankene gjør at kapasiteten på kjølemaskinene i bygget kan reduseres betydelig, noe som betyr sparte investeringskostnader. I tillegg oppnås et betydelig energisparepotensial og en optimalisering av driften av byggets kjølemaskiner ved å lade opp energitankene om natten når belastningen i bygget er lav, og å lade dem ut på dagtid.

– Ikke bare er dette et bra miljøtiltak på lang sikt, men det er beregnet at bygningen vil bruke flere hundre tusen kroner mindre i strøm hvert år, sier prosjektdirektør Erik Antonsen i Statsbygg.

Bruk av kuldelagertanker med FlatIce er relativt nytt i Norge, og har bare vært brukt i et par andre bygg, blant annet ved Høgskolen i Bergen. Når anlegget står ferdig, vil dette være blant verdens største nedgravde kuldeenergilagre på tank.

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB