Salt kan lagre vind- og solkraft i flere uker

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er blant partnerne i et nytt innovasjonsprosjekt om energilagring i flytende fluorsalt. Målet er å lagre grønn strøm over tid, gjerne i flere uker.

Dette melder DTU Mekanikk.

– Vi skal lagre overskuddsstrømmen fra for eksempel havindmøller i et saltlager. Med høy energitetthet, et lavt smeltepunkt og et høyt kokepunkt kan vi varme saltet opp til cirka 700 grader med grønn overskuddsstrøm uten at det fordamper, sier DTU-professoren John Hald.

 

 

Fluorsalt kan lagre grønn strøm. Foto: DTU Mekanikk

Han har jobbet med kraftverk i mer enn 30 år. Dampturbinen har vært rygg- raden i energiproduksjonen i alle år. Sammen med flere virksomheter, og forsyningsselskapet DIN Forsyning, vil Hald sende dampturbinen inn i fremtiden med ny teknologi fra innovasjonsprosjektet Molten Salt Storage.

Planen er å bruke den lagrede energien fra saltanlegget, til å drive en dampturbin som kan lage ny grønn energi og varme til el- eller fjernvarmenettet. Ifølge John Hald vil lageret kunne lagre grønn strøm i flere uker.

Rustfritt saltlager

En utfordring ved å bruke fluorsalter, er at de er korrosive. En del av innovasjonsprosjektet handler derfor om å finne materialer som ikke ruster, en oppgave som Seaborg Technologies har tatt seg av.

– En av våre kjernekompetanser er å håndtere de aggressive saltene. Når vi har utviklet det endelige systemdesignet, forventer vi å demonstrere anlegget i en større skala, så det kan kommersialiseres, sier Ask Emil Løcshall-Jensen i Seaborg Technologies.

 

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 15/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB