Tar i bruk trådløs smarthusteknologi

Det Østfoldbaserte entreprenørfirmaet Snekkerteam har staket ut en ny kurs for hvordan selskapet bygger boliger.

– Vi tar i bruk trådløs smarthusteknologi. Det gir fordeler til både boligeier og oss som bygger boligene, sier Christian Sundt Jensen som er fagansvarlig i Snekkerteam AS, i en melding fra Eaton.

Selskapets første smarthus-klare tomannsbolig måler om lag 150 kvadratmeter, og ligger i Edvard Strandsvei i Sarpsborg. Nå vil selskapet utvide satsingen på trådløs styring.

 

Et fullverdig smarthus kan styres med nettbrett eller mobil. Illustrasjonsfoto: Eaton

 

– Boligene bygges raskere fordi man slipper å bore hull i vegger og tak for å trekke kabler, nå styres lys trådløst. Samtidig ligger alt til rette for smarthusoppgraderinger. Da har man en verden av muligheter, sier Jensen, som mener flere og flere ønsker teknologi i boligen.

– Det er ikke bare de yngre som er opptatt av dette. Nylig flyttet et par i 50-årene inn i et av husene vi har bygget. De var raske med å koble seg opp på mobil-appen som styrer huset.

Teknologien leveres av energistyringsselskapet Eaton, som har levert den trådløse smarthusløsningen xComfort i Norge i 17 år.

Enklere hverdag

Jensen fikk ideen da han selv installerte smart styring av lys og varme i egen bolig.

– Jeg tenkte at dette må firmaet starte med – vi arbeider for å skape gode bo-opplevelser, og det er ingen tvil om at hverdagen blir enklere med teknologi.

Gir lavere strømregning og energiforbruk

– Bedre styring gir fordeler som en enklere hverdag, lavere strømregning og energiforbruk, samt at man over tid kan bygge på med mer teknologi som gir flere muligheter, sier Kim Kuremyr i elektrobedriften Minel Klavestad Installasjon AS som installerer teknologien.

 

 Kim Kuremyr. Foto: Eaton

 

I et normalt norsk hjem står romoppvarming og varmtvann for om lag 80 prosent av strømregningen, ifølge beregninger fra Sintef. Statsforetaket Enova arbeider for omstillingen til et lavutslippssamfunn i Norge. Før kunne privatpersoner motta støtte fra Enova for å installere et styringssystem for varme.

– Å holde kontroll på energiforbruket i boligen er et viktig klimatiltak, sier Kuremyr, som syntes det er givende å samarbeide med en så fremoverlent utbygger.

– Dersom man hadde brukt den tradisjonelle kablede installasjonsmetoden, måtte boligeier ha gjort store grep for å få en god smarthusløsning. Her snakker man om å bygge på og legge til, noe som gjør veien til et fullverdig smarthus kort og kostnadseffektiv, sier Kuremyr.

Han mener elektrikere bør bygge opp erfaring og kompetanse om smarthus. – Dette er fremtiden og hva man forventer i nye boliger. Det er bare å hoppe uti med samla ben, følge med på utviklingen og være frempå, sier Kuremyr.

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB