Brukte 1 GWh på avising av fly

Avising av fly er kritisk for vinterdriften på Oslo Lufthavn og krever mye energi. I vinter brukte flyplassen hele 1 GWh fornybar energi til avisingen.

Energien som brukes til avisingen er basert på lokal skogsflis fra Statkraft Varmes fjernvarmeanlegg på Gardermoen, melder Norsk Fjernvarme. Hele 17 800 ganger måtte fly til avising før avgang, en økning på 42 prosent fra forrige vinter.

– Avisingstjenesten på Oslo Lufthavn er en stor og krevende enhet som uten sikre leveranser fort vil lamme hele flyplassen. Et tett samarbeid mellom oss og lufthavnen sørger for at det ikke skjer, sier kundeansvarlig Per Weidenhaijn i Statkraft Varme.

  

Store energimengder og godt samarbeid må til for å sørge for isfrie fly. Fra venstre Per Weidenhaijn, Statkraft Varme og Charles Nyfløt og Tor Johannessen, SAS Ground Handling Norway. Foto: Geir Fugleseth, Statkraft

 

Sesongen for avising varer fra oktober til mai. Forrige sesong var avisingsenheten i sving 12 500 ganger, mens det denne sesongen var behov hele 17 800 ganger. Ved temperaturer rundt null er det stort sett bare varmt vann med en temperatur på rundt 80 grader som benyttes. Ved kaldere vær blandes det inn glykol.

– Det er piloten i samarbeid med personellet på avisingsanlegget som bestemmer miksen av vann og glykol. Avhengig av værforholdene går det med fra 300 til 4 000 liter med væske for hver operasjon, sier Weidenhaijn.

Det betyr at det trengs oppvarming av mange titalls millioner liter væske for å sikre at flyene kan komme seg av gårde vinterstid. På mange andre storflyplasser i Europa, som for eksempel Schiphol ved Amsterdam, er det fossile kilder som brukes til varmen.

– På Gardermoen er det derimot miljøvennlig og kortreist, fornybar energi som brukes når flyet avises før avgang, sier Weidenhaijn.

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB