Massivtrehuset på Gjennestad er åpnet

Norges første større massivtrehus med norsk tømmer ble åpnet av klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen den 21. januar.

– Det er et bygg for framtida, det peker utover seg selv. Det er en del av løsningen med å kutte klimautslipp, ta vare på naturen og utnytte ressursene bedre i en sirkulær økonomi, sa Ola Elvestuen ifølge Klima-og miljødepartementet.

Under åpningen plantet Ola Elvestuen et tre sammen med elever fra elevrådet på Gjennestad. Foto: Njål Arve Melberg, Gjennestad

 

– Dette er et signalbygg som inneholder undervisningsrom i første etasje, og kontorer i andre etasje, og det er det første massivtrehuset i Norge med elementer fra en norsk fabrikk med norsk virke, sier byggherre Geir Fossnes i Gjennestad Drift.

Halvert CO2-avtrykk i forhold til tre og betong

– Huset er bygd etter TEK 17 og har hovedfokus på et lavt CO2-avtrykk i byggets levetid. Det er derfor bygd i massivtre (KL-tre), med norsk trefiberbasert isolasjon i vegger og tak, sier Fossnes. – CO2-avtrykket er halvert ved å bygge i massivtre kontra stål og betong.

 

Det nye massivtrehuset på Gjennestad. Foto: Njål Arve Melberg, Gjennestad

 

– Når tre erstatter stål og betong, gir det store reduksjoner i utslippene av CO2 i et livsløpsperspektiv. Alle trelastkvaliteter kan også benyttes, og det betyr høy utnyttelse av treet som hugges. Tre har stor styrke i forhold til vekt, og lettere konstruksjoner gir mindre behov for utgraving og fundamentering, sier Geir Fossnes.

Massivtrehuset er bygd med tømmer fra Numedal. Produsenten Splitkon har en ny fabrikk i Åmot i Buskerud, og den aller første leveransen gikk til Gjennestad.

  

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 4/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB