– Det går for tregt med energieffektiviseringen

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet åtte ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner.

– Vi vet at det er et stort potensial for lønnsomme energi- og klimatiltak som ikke blir tatt ut. Vi vet også mye om hvorfor dette ikke skjer. Mange byggeiere mangler kompetansen til å etterspørre denne typen tiltak, den økonomiske gevinsten kan fremstå som liten for den enkelte leietaker og byggeier, og rehabilitering og oppussing kan oppleves som en krevende prosess med alt det medfører av planlegging og koordinering med leverandører og leietakere, forklarer markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell i en melding fra Enova.

Store muligheter

For å stimulere til forretningskonsepter som kan bidra til å løse slike utfordringer utlyste Enova tidigere i år en konkurranse, hvor åtte forskjellige aktører endte opp med å få 6 397 2250 kroner i støtte (se oversikt nederst i saken). Enova stopper ikke der og har nå en ny konkurranse ute med søknadsfrist den 25. november.

 

 – Vi vet at det er et stort potensial for lønnsomme energi- og klimatiltak som ikke blir tatt ut, sier markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell. Foto: Enova

 

– De som knekker koden, vil potensielt kunne ta del i et marked på mange milliarder kroner i året, bare ved å gjennomføre det som fremstår som bedriftsøkonomiske lønnsomme tiltak. Og det finnes aktører med forretningsmodeller som har lykkes allerede. Vi ser for eksempel at flere norske kommuner har redusert energiforbruket sitt med 30 prosent gjennom såkalte energisparekontrakter, samtidig som firmaene som har påtatt seg å gjennomføre tiltakene sitter igjen med en rimelig fortjeneste, sier Barnwell.

Klima og effekt

Av forretningssensitive hensyn kan ikke Enova røpe for mye om de ideene som fikk støtte i første runde og nå er under videreutvikling, men tildelingene viser at dette er et marked hvor en rekke ulike aktører og ideer bidrar til å svare på utfordringene.

– Digitaliseringen og framveksten av ny teknologi, og det økte fokuset på energi og klima fra både myndigheter og finansbransjen gjør at det er store muligheter nå. Vi vil komme i kontakt med de som ønsker å gripe disse mulighetene. Nøyaktig hvilke løsninger og forretningsmodeller som er de beste, vet vi rett og slett ikke. Det er derfor vi etterspør nye forslag, avslutter Barnwell.

I tillegg til forretningskonsepter som kan få fart på energieffektiviseringen, ønsker også Enova ideer som kan bidra til å redusere klimagassutslippene og effektbehovet i bygningsmassen. Søkere som vinner fram i konkurransen kan få opptil en million kroner i støtte.

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB