Energiforbruket er 1/3 av det i en passivhusbarnehage

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo, har nå åpnet det som ifølge Omsorgsbygg er Norges mest miljøvennlige barnehage. I barnehagen lagres solstrøm i batteribanker og overskuddsvarme pumpes ned i energibrønner

Lia barnehage er et eksempel på fremtidens bygg, der godt inneklima er kombinert med lavt energiforbruk, faktisk så lite som 1/3 av det i en barnehage med passivhusstandard. Byggherren Omsorgsbygg har i samarbeid med entreprenøren Skanska Husfabrikken tenkt miljø fra start til slutt, og gjort flere grep både på byggeplassen og i bygget som sådan.

Barnehagen er et plusshus, og energi fra solcellene blir lagret i store batteri- banker, slik at egenforbruket av solstrøm øker betraktelig. I utformingen av de tekniske anleggene har det vært stort fokus på å gjøre det så enkelt som mulig å utnytte naturlovene til vår fordel, melder Omsorgsbygg. 

 Byrådsleder Raymond Johansen klippet snoren til Lia barnehage, til stor jubel fra barna som allerede har tatt anlegget i bruk. Foto: Dorthe Lianes

Byrådsleder Raymond Johansen klippet snoren til Lia barnehage, til stor jubel fra barna som allerede har tatt anlegget i bruk. Foto: Dorthe Lianes

 

Ekstra høyde under taket gir god ventilasjon. Store vinduer slipper inn ekstra mye dagslys. Overskuddsvarme blir pumpet ned i brønner for å brukes etter behov. Eksponert betong bidrar til å utjevne temperatursvingninger og gir dermed et bedre inneklima.

Forskningsprosjekt

Byggeplassen har vært fossilfri. Det har vært forbud mot tomgangskjøring, og det har vært benyttet el-maskiner der det har vært mulig. Bruk av innovative produkter har redusert masseutgraving, og dermed også en del transport. Bruk av prefabrikerte elementer har bidratt til å redusere byggetiden drastisk. Nå ananlyseres data- ene i et forskningsprosjekt i et samarbeid mellom Skanska, Bellona, SINTEF og Omsorgsbygg, hvor utslipp fra alle prosesser er kartlagt. Disse dataene vil være svært interessante for hele byggebransjen, når de foreligger.

– Vi har ikke tallene helt klare ennå, men vi har all grunn til å tro at utslippene er redusert drastisk i forhold til en tradisjonell byggeplass. Vi håper, og antar, at de er redusert med så mye som opptil 90 prosent, sier Omsorgsbyggs prosjektleder Flemming Idsøe.

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB