”Fang Energityven” fant 7 kWh per m2

Den 11. oktober, mellom kl. 22 og 24, arrangerte Grønn Byggallianse natterunder på sine bygg for å fange energityver. Resultatet fra årets fangst var 7 kWh per m2.

– Dette stemmer godt overens med de andre årene vi har arrangert ”Fang Energityven”, da har det ligget på mellom 5 og 9 kWh per m2, sa rådgiver Kjell Petter Småge i Grønn Byggallianse på ”Årets Grønne Driftskonferanse”, som ble arrangert den 14. november.

Klokken ti om kvelden var så og si alt lyset på i dette Breeam Excellent-bygget.  Foto: Grønn Byggallianse

Ikke alle har registrert arealet, men beregningen på 7 kWh/m2 per år er gjort med grunnlag fra 750 000 m2 i oppvarmet areal. – Hvis alle medlemmene i Grønn Byggallianse hadde gjort dette, med samme resultat per kvadratmeter, så snakker vi om 260 GWh, sa Småge.

For et bygg på 10 000 m2, vil dette utgjøre cirka 60 000 kroner i året. – Det er vel ingen gårdeiere som kaster bort 60 000 kroner i året, hvis man kunne unngått det ved å spandere to timer på driftspersonellet, sier Småge.

90 bygg har deltatt

– I år satte Grønn Byggallianse rekord i antall bygg som har deltatt i årets store energijakt, sier Småge. – I år har 90 bygg deltatt, og det er levert fullstendig rapportering fra 46 bygg.

Småge nevnte spesielt et Breeam Excellent-bygg hvor han selv deltok i jakten. Bygget var fullspekket med teknologi. Det er montert bevegelsesdetektorer på hver 6. arbeidsplass. Klokken ti om kvelden var så og si alt lyset på. – Alt det andre var på stell i dette bygget. Ventilasjonsanlegget gikk ikke. Det var ikke registrert nok bevegelse fra sensorene til å sette i gang ventilasjonsaggregatet. Så dette fungerte, sier Småge . – I etterkant har driftspersonellet rettet opp problemet, så nå fungerer lyset også.

Nesten alle bygg hadde feil på lys

I 83 prosent av de 46 byggene, hvor det var gitt fullstendig rapportering, var det feil på lyset i fellesarealene. – Ut ifra dette resultatet er det feil på lyset i nesten hvert eneste bygg man går inn i, sier Småge.

I motsetning til lyset, så var det god kontroll på vannet i byggene.  –  Bare i 4 prosent av byggene var det nødvendig å gjøre tiltak i forbindelse med vann, sier Småge.

– Det er vel ingen gårdeiere som kaster bort 60 000 kroner i året, hvis man kunne unngått det ved å spandere to timer på driftspersonellet, sa rådgiver i Grønn Byggallianse, Kjell Petter Småge, på ”Årets Grønne Driftskonferanse. Foto: Tekniske Nyheter

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB