– Fanget 4,5 kWh per kvadratmeter

Resultatet av Grønn Byggallianses kampanje ”Fang energityven” var i år på 4,5 kWh per kvadratmeter. Hadde alle bygg i Grønn Byggallianse deltatt og oppnådd samme resultat per m2, ville det har gitt en energifangst på 222 GWh.

I år var det hundre bygg som deltok i ”Fang energityven”, og det er ny rekord, sa rådgiver Lucy Kongevold Fjermeros i Grønn Byggallianse da hun presenterte resultatene på frokostmøtet Grønn drift den 29. oktober. – Av disse 100 byggene, så var det 63 som hadde registrert energityvene sine.

Lucy Kongevold Fjermeros, rådgiver i Grønn Byggallianse. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

 

– I de 63 byggene var det 2,5 millioner kilowattimer som ble registrert og gjort noe med, sa Fjermeros. – Det gir 4,5 kWh per m2

– Dette er lavere enn det har vært tidligere. Årsaken kan være at byggeiere som har vært med i flere år, finner stadig færre energityver, sa Fjermeros. Grønn Byggallianses medlemmer har cirka 50 millioner m2 med bygg. – Hvis alle medlemmene hadde vært med, så hadde resultatet vært 222 GWh, sa Fjermeros. – Det er jo enormt.

– Sjekk vannmåler og SD-anlegg før runden

– Dersom man skal fange energityver på et bygg, og ønsker å sjekke vannet, er det et veldig godt tips å starte med å sjekke vannmåleren før man går runden, og sjekke den på nytt når man er ferdig, sa Fjermeros. – Har vannforbruket økt i den perioden ”Fang energityven” ble gjennomført, og det ikke har vært folk på bygget, kan det bety at det er en vannlekkasje.

I tillegg til vannmåleren lønner det seg å se på SD-anlegget før man starter. – Når man sjekker SD-anlegget, kan det se ut som om alt er avslått, men når man går runden viser det seg at ting ikke er avslått likevel, sa Fjermeros.

Hun var i år sammen med Eiendomsspar da de gikk runden, og da oppdaget de akkurat det. – Det var to ventilasjonsaggregater som sto som avslått i SD-anlegget, men i virkeligheten var de på, sa Fjermeros. – Allerede samme uken ble dette gjort noe med. På ventilasjonsaggregatene som gikk døgnkontinuerlig, ble det forandret på ur-tiden. I tillegg skrudde de ned vifteeffekten, og fikk dermed lavere forbruk over hele døgnet.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr.  34/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB