Fra 211 til 152 kWh per m2 på sju år

I 2009 hadde Entra et energiforbruk på 211 kWh per m2. I 2016 var tallet redusert til  152 kWh per m2. – Entra-kulturen er en av årsakene til denne reduksjonen, sier Odmund Fintland i Entra.

– Tallene viser energiutviklingen i hele byggporteføljen vår. Målet er å komme under 150 kWh per m2, sier Fintland som leder drift og teknisk for regionbyene i Entra.

– Da vi satte målet om å komme under 150 kWh per m2, var det veldig få som trodde på det. Men det viser seg at når man sette seg hårete mål, og står på, så kan man klare det. Man må ville noe, og tørre, sier Fintland.

 

– Vi i Entra er overbeviste om at det å ha en egen driftsorganisasjon, er det som må til for å lykkes, sier Odmund Fintland i Entra. Her avbildet under ”Årets grønne driftskonferanse” den 14. november 2017. Foto: Tekniske Nyheter

 

– Vi i Entra er overbeviste om at det å ha en egen driftsorganisasjon, er det som må til for å lykkes. Vi merker at i de byggene vi selger, går energiforbruket i taket. Bare drifterne våre går ut av bygget, så går forbruket opp. Det er veldig viktig å følge med og være tett på hele tiden, og det gjør man best med egne folk, sier Fintland.

Han mener det er viktig å ha velfungerende tverrfaglige driftsteam, som har klare mål, fokus og har det gøy på jobben. – Man må også ville noe og ikke minst ha en god ledelse, sier Fintland.

 

Tiltakene har kort nedbetalingstid

Tiltakene Entra har gjort er veldig lønnsomme, med kort nedbetalingstid. – Erfaringer fra tiltak i region Midt og Nord viser at varmeanlegg har en tilbakebetalingstid på 3,1 år, SD-anlegg 3,7 år, lysanlegg 4,8 år og ventilasjonsanlegg 5,1 år, sier Fintland.

Å få ned effekttopper blir et satsingsområde

– De fleste byggene vi har, er eldre bygg. Vi bygger kun to til fire nye bygg hvert år. I den eksisterende byggningsmassen skal vi jobbe videre for å drive mer effektivt, sa Fintland. – Det vi begynner å se mer på nå, er effekt. Vi har i utgangspunktet nok energi. Men det er effekt som etterhvert vil begynne å bli en mangelvare. Effekt vil bli priset høyere av energiselskapene, derfor vil det å få ned effekttopper bli et satsningsområde for oss fremover.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 2/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB