– Hensikten med energiriktig drift er at vi ikke bruker mer energi enn vi faktisk må

I samarbeid med Grønn Byggallianse jakter Undervisningsbygg på energityver som bruker unødig strøm i Oslos skolebygg.

Ifølge Grønn Byggallianse viser beregninger at den mengden energi som brukes unødvendig, nesten tilsvarer full etterisolering av byggene. Disse energityvene må tas. Dette melder Undervisningsgbygg.

Rita N. Barkholm (bak), Marthe Bjerkåsholmen og Norbert Zawadka leter etter energityver på Fyrstikkalleen skole i Oslo. Foto: Undervisningsbygg

 

Energiledelseskoordinator Rita N. Barkholm i Undervisningsbygg sier at hele hensikten med energiriktig drift er at vi ikke bruker mer energi enn vi faktisk må. Hun ser en klar fordel med å reise ut på skolene for å lete etter energityver.

– Vi overvåker ofte byggenes energiforbruk digitalt fra pc-en, så det er veldig nyttig å faktisk dra ut på en skole og se energityvene i praksis. Og dessverre finner vi fremdeles alt for mange energityver rundt om i våre bygg. Dette kan være tilsynelatende ufarlige driftsavvik som over tid medfører et stort energiforbruk og høye kostnader for leietaker, forklarer hun.

Energisyndere på natta

En vanlig energityv er ventilasjonssystemer. – Disse går hele natta selv om bygget er tomt, det samme gjelder med lys og oppvarming av rom. Det kan skyldes mangelfulle eller defekte følere og manglende kalenderfunksjoner i SD- og automasjonsanlegg, sier Barkholm. 

Hun utdyper at varmegjenvinnere noen ganger står stille, pumper kan være ødelagte og i enkelte tilfeller står snøsmelteanlegg på, selv om det ikke er frost.Men i sum er de største energityvene på Oslos skolebygg altfor høye romtemperaturer og ventilasjonsanlegg som ikke skrur seg av om natten.

Årets skole for energityvejakten hos Undervisningsbygg var Fyrstikkalleen skole i bydel Gamle Oslo. Rita N. Barkholm og kollegaene tok seg en runde i bygget, og sjekket ut status i varmesentral og tekniske rom. Hun var fornøyd med det hun så.

– Denne gangen fant vi ikke mange tyver! Det betyr at Fyrstikkalleen skole driftes generelt godt og har flinke og oppegående driftsteknikere som passer godt på, sier hun.

For syvende år på rad arrangeres ”Fang Energityven” av Grønn Byggallianse, der medlemsorganisasjoner på nattestid i oktober og november leter etter energityver som stjeler store mengder energi.

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB