Smilefjes skal bedre kommunikasjonen mellom eier og leietaker

Når leietakerne kommer på jobb om morgenen, skal en informasjonstavle i resepsjonen vise tilstanden til de forskjellige energiobjektene i bygget. Hvert enkelt objekt vil få et smilefjes.

– Viser smilefjeset for varmepumpen et grønt fjes når du kommer om morgenen, så er den i orden, sier Kjell Krüger i Esave AS.

Esave står bak prosjektet ”IoT-baserte energitjenester” sammen med Møller Eiendom, Intunor, Hundholmen Byutvikling , FDV-web og NAF gårdene. Resultatene i prosjektet skal legges frem cirka 1. mai.

 

 En informasjonstavle plassert i resepsjonen, som viser energitilstanden i bygget, vil bedre kommunikasjon mellom eier og leietaker, mener Esave. Foto: Esave

 

– En varmepumpe må gå, ikke stå. Hvem vet i dag hvor mange varmepumper i Norge, som står på grunn av for høy returtemperatur. Dette bør man ha en kontroll på i resepsjonen. Når man kommer inn om morgenen, vil du vite dette. Ser du et rødmende smilefjes, er dialogen mellom eier og leietaker i gang, og jakten på personen som kan fikse dette har startet, sier Krüger.

Stikkordet er tillit

– Søkelyset i prosjektet er eie/leie-forholdet. Der er stikkordet tillit. Har man tillit, er det lettere å gjennomføre tiltak og å finansiere energiprosjekter, sier Krüger. – Tillit bygger på felles informasjon. Hvis en part har en annen informasjonstilgang enn den andre, kan det raskt oppstå mistanke og vanskelige dialoger.

Tilbake på 70-tallet hadde vi en enkel informasjonshverdag. – Vi hadde en stikkontakt, en kraftleverandør og kanskje olje og elektrisitet, og det var stabile leiekontrakter, sa Krüger.

– I dag har vi en mye vanskeligere energihverdag. Vi har mange energikilder og mange energibærere, sier Krüger. – Vi ser nå at hvis vi skal ta med energiuttaket til elbilladeren i kjelleren, så får ET-diagrammet problemer.

Han sier at løsningen som de foreslår, er å forlate det gamle byggperspektivet, og prøve å definere energiobjekter som en del av bygget. Det kan være ventilasjon, varme, belysning, varmepumper og elproduksjon fra solceller.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 5/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB