Startskuddet for ”Fang Energityven” er avfyrt

”Fang Energityven” gikk av stabelen for syvende år på rad onsdag den 11. oktober. Hensikten med arrangementet er å se hvor man kan spare inn energi, og om styringen på nye bygg fungerer så godt som den skal, forklarer rådgiver i Grønn Byggallianse, Kjell-Petter Småge.

Mange av Grønn Byggallianses medlemmer har satt av denne kvelden (eller en annen kveld i oktober) til å fange såkalte energityver etter at mørket har lagt seg, melder Grønn Byggallianse.

– Målet vårt var å få med oss mer enn hundre bygg i løpet av oktober, sier Småge. – Dette er en aktivitet vi anbefaler alle å gjennomføre flere ganger per år, for å sikre oss at anleggene driftes slik som forutsatt. Vi ser at noen av medlemmene våre har dette inne som en fast rutine, og at andre gjør det for første gang. Vi oppfordrer imidlertid alle våre medlemmer til å gjøre dette minst én gang per år.

 

Portalen ved Lillestrøm stasjon er mørklagt om natten. Foto: Kjell-Petter Småge, Grønn Byggallianse

 

Prinsippet er ganske enkelt. Drifts- personellet gjennomgår bygget og tekniske anlegg etter stengetid. – Vi skriver ofte ”fra kl. 22 – midnatt”, men poenget er bare at bygget skal være i nattmodus, sier Småge.

Når alt er stille legger man fort merke til ventilasjon som ikke har blitt slått av, sirkulasjonspumper som går unødig, lys som står på osv. Har man imidlertid et godt bestykket SD-anlegg, kan man gjennom aktiv bruk av logger, få mye av den samme informasjonen. – Men som regel er ikke alle tekniske anlegg tilknyttet SD-anleggene, og mange av dem har begrenset med logger, sier han.

Portalen ved Lillestrøm stasjon

I år var Grønn Byggallianse så heldige å få være med Espen Brodahl i OBOS Forretningsbygg på en gjennomgang av ett av byggene han har ansvaret for, Portalen ved Lillestrøm stasjon. Bygget er et Breeam-sertifisert kontorbygg som nå har vært i drift i cirka et år. - Vi fikk bekreftet at styringen fungerer. Det var veldig hyggelig å komme til et ”mørklagt bygg” på onsdag, sier Småge.

Noe av hensikten med disse nattevandringene er også å få bekreftet at styringen faktisk fungerer som den skal. I stort sett alle lokaler på Portalen var lyset slått av, og ventilasjonen hadde stoppet. Det var kun to møterom der automatikken ikke fungerte, og lyset stod på. Gjengangeren er imidlertid at noen infoskjermer står på, men her var det ikke de store energilekkasjene. 

– Men vi kom ikke hjem helt uten fangst heller, sier Småge, som sammen med Espen Brodahl fant flere muligheter for tiltak på styringen av ventilasjonsaggregatene.

– På dette bygget er det ”start/stopp” av aggregater bestemt av tilstedeværelse. Styringen er nok mest sannsynlig ”litt for følsom”, noe som resulterer i relativ lang driftstid og mange ”start/stopp” utenom kjernetiden. Dette er det enkelt å gjøre noe med. Et annet punkt var at alle sirkulasjonspumpene på ventilasjonsaggregatet var i drift selv om aggregatet hadde stoppet, og det ikke var frostfare. I tillegg må styringen av toveisventilene på varmebatteriene sjekkes nærmere, så jeg mener det absolutt var verdt turen, sier Kjell-Petter Småge.

I 2017 avdekket ”Fang Energityven” et sparepotensial på 7 kWh/m2 år på utstyr som skulle vært avslått, men som var i drift om natten.

Resultatene av ”Fang Energityven” blir presentert på Årets grønne driftskonferanse den 14. november.

Grønn Byggallianse samarbeider med IEE om årets ”Fang Energityven”.

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB