– Vindusfølerne fungerer veldig bra

I 2009 monterte Origosenteret i Svinndal i Østfold vindusfølere på vinduene. Vindusfølerne fungerer slik at når vinduet blir åpnet, så slås varmen av.

– Jeg tror vi reduserte energiforbruket med fem prosent på bare det tiltaket, sier driftsleder Evald Bringsli til Tekniske Nyheter. På SD-anlegget til Bringsli er det en varsellampe som lyser når et vindu står oppe. – Da blir jeg glad, for da skjønner jeg at vi sparer penger.

Denne muligheten lå inne i SD-anlegget. Det ble boret magnetkontakter inn i vinduskarmene. Kontaktene vises så å si ikke. – Vi fikk løst dette på en grei måte. Det var en rimelig installasjon, sier Bringsli.

Driftsleder Evald Bringsli viser hvor en av følerne er plassert. Foto: Tekniske Nyheter

 

Før vi monterte vindusfølerne, brukte vi mye energi; spesielt vår og høst. Beboerne hadde ovnen på, og vinduene oppe, sier han.

– Vindusfølerne har fungert veldig fint. Det er ikke noe tull med dem, sier Bringsli. – I 2009 monterte vi cirka hundre punkter. Da monterte vi dem på karmen. Når vi har pusset opp og montert nye, så har vi satt dem inni karmen, sier Bringsli.

Han mener dette er et veldig godt tiltak for internatbygg og liknende typer bygg. – Jeg har unger som har bodd på internat i forbindelse med skolegang. Der står vinduene oppe, og ovnen på. Det er nok mange byggeiere som hadde hatt noe å hente på dette tiltaket, sier Bringsli.

Origosenteret er en del av Kirkens Bymisjon. Driftspersonellet i Kirkens bymisjon har jevnlige møter hvor de går igjennom energibruken på de forskjellige institusjonene og tar opp temaer i forbindelse med energibruk. – På disse møtene har jeg lært mye. Vi har fått mye god kunnskap relatert til energibruk, sier Edvald Bringsli.

 

 Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB