Fikk Sarpsborg-politikerne solstikk?

Politikerne i formannskapet i Sarpsborg kommune har vedtatt å legge solcelletak på Sarpsborg kirke.  Anlegget vil ifølge en studie foretatt av Structor kunne levere 25 000 kWh med solkraft i året. Anlegget vil ha en nedbetalingstid på 30 til 40 år ifølge samme rapport.

Solceller kan være vel og bra, men det interessante er hva politikerne sa nei til. Alternativet var et bergvarmepumpeanlegg som ville ha redusert elektrisitetsforbruket i Sarpsborg kirke med 95 000 kWh i året. Et anlegg som ville hatt en nedbetalingstid på fjorten år, ifølge studien fra Structor.

Politikerne argumenter ifølge Sarpsborg Arbeiderblad med at det å velge solceller er fremtidsrettet.

Hvordan kan det være fremtidsrettet å si nei til en løsning som sparer 95 000 kWh i året, og si ja til en løsning som vil produsere 25 000 kWh?

Er det fremtidsrettet å belaste kommunen med et energiforbruk på 70 000 kWh mer i året enn nødvendig? Når ble energisløsing fremtidsrettet?

Det er heller ikke en fremtidsrettet beslutning når det gjelder effektproblematikken. Effekt kommer til å bli priset høyere i årene fremover. Effektbehovet er størst i vinterhalvåret, da solcellene gir minst energitilskudd. I forhold til effekt vil en bergvarmepumpe være et desidert mye bedre alternativ.

Det som hadde vært fremtidsrettet, hadde vært å investere i en varmepumpe, og bygd en energisentral med glassvegger ved kirken, slik at skoleelever og andre interesserte kunne kommet og se og få en innføring i hvordan man med varmepumpeteknologi kan redusere energiforbruket. Da burde Sarpsborg-politikerne også stukket en tur innom.

Men, skal man først legge solcelletak på et bygg, så er det jo riktig å gjøre det når taket skal skiftes uansett. I Sarpsborg burde det i så fall vært kombinert med andre tiltak.
Strand kirke i Rogaland, som var den første kirken i Norge med solcelletak, har kombinert solcelletaket med andre enøktiltak, blant annet en varmepumpe.

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB